Vinaře nafotil do kalendáře. Chtěl jsem zachytit jejich charakter, říká Dvořák
Ve vinohradech nebo u sudů s vínem. Brněnský fotograf Marek Dvořák vyfotil dvanáct vinařů při jejich práci, z fotografií pak vznikl nástěnný kalendář, který nedávno pokřtil v brněnském Atelier Cocktail Baru & Bistru v Kobližné ulici.
Zdroj: Deník/Michal Hrabal
„Chtěl jsem přírodě tímto vrátit, co si od ní bereme. Získáváme jídlo, víno, ale žádným způsobem jí to nevracíme,“ vysvětluje mladík.
Zdroj: Marek Dvořák
Vinaře Dvořák fotil zhruba čtyři měsíce. Od konce května do začátku října.
Zdroj: Marek Dvořák
Každý má v kalendáři jednu fotografii. „U každého jsem vyfotil maximálně devět snímků. Jsem k sobě docela kritický, takže vím, že jedna je super a mám ještě druhou v záloze. Snažil jsem se promítnout do fotky jejich charakter,“ popisuje.
Zdroj: Marek Dvořák
Dvořák má spoustu kamarádů, kteří se zajímají o víno. Od nich dostal i tipy na jednotlivé vinaře. Na jednotlivých snímcích se je snažil zachytit při práci, která je pro ně typická. „Třeba Dominika Černohorská má vajíčko, což má snad jako jediný člověk v České republice. Proto vytahovala víno z vajíčka. Například Petr Koráb má zase oranžová vína, což taky moc vinařů nedělá. Máme směs vinařů, kteří k sobě jindy cestu nenašli,“ přibližuje fotograf.
Zdroj: Marek Dvořák
Snímky pro jednotlivé měsíce pak vybíral podle toho, aby se co nejvíce hodily k dané době. „Leden, únor, březen jsou focené většinou ve sklepě. Pak jsou už fotografie teplejší ve vinici,“ poukazuje Dvořák. Například květen zachycuje práci ve vinici znojemské firmy Vino Loigi.
Zdroj: Marek Dvořák
Výtěžek z prodeje kalendáře půjde na výsadbu stromů. „Budou to strategické výsadby. Nadace, která projekt zaštiťuje, má fond, jenž nabízí obcím, podnikatelům i lidem. „Je to jeden z mála projektů, který strategicky bojuje se suchem a s půdou, aby se tam udržela voda,“ říká Brňan.
Zdroj: Deník/Michal Hrabal
Dvořák se zaměřuje především na poctivou a řemeslnou práci. Fotí po celém světě. „Nedávno jsem ve Skotsku dělal historické focení pro distilerky, kde se vyrábí whisky. Byli jsme také fotit farmáře, kteří sbírají rýži, na Bali,“ zmiňuje fotograf.
Zdroj: Marek Dvořák