Bylinky byly tajemstvím babiček, které měly vždy v zásobě dobrou radu a pytlíček sušených léčivek připravených vyřešit téměř každý zdravotní problém. Na dlouhý čas je pak nahradily chemicky připravené léky, ale už pár let se k přírodním pokladům vracíme. Pokud máte k dispozici zahrádku nebo aspoň balkon, jistě na nich nechybí máta nebo meduňka. Stačí natrhat lístky, omýt, zalít horkou vodou a nechat louhovat. Chutný nápoj je hotov.

Parfém. Ilustrační foto.
Tajemství parfémů. Lze v nich najít opravdová překvapení, jako střelný prach

Jestli tuhle možnost nemáte, můžete si vybrat jednotlivou bylinu nebo směs ve speciálních obchodech či v drogeriích. Vážné onemocnění nevyléčí, ale pomohou zmírnit některé obtíže. Pozor, některá složka ve směsi nemusí vyhovovat vašemu zdravotnímu stavu. Například vysokému tlaku nesvědčí lékořice, proto vždy nejdříve čtěte návod na krabičce.

Nálev, nebo čaj?

Pro bylinný „čaj“ se používá výraz nálev. Připravíte ho tak, že určité množství drobných čerstvých nebo sušených rostlinných částí (okvětní lístky, listy či nať) zalijete vroucí vodou a necháte odstát. Díky tomu se do vody dostane spousta účinných látek. Často se k nálevu používají aromatické byliny s obsahem esenciální olejů, jako jsou například máta, fenykl nebo heřmánek.

Jak si bylinný nálev správně připravit? Do prohřáté konvice dejte 25 g sušených nebo 50 g čerstvých bylinek, které přelijte půl litrem vroucí vody. Zakryjte a nechte přibližně 10 minut vylouhovat. Nálev slijte přes sítko nebo přes pláténko a podle chuti přidejte trochu medu nebo hnědého cukru. Pijte teplé po šálcích. Zbytek můžete uložit v lahvi do chladničky a užívat jeden až dva dny. Některé typy nálevu můžete nosit v termosce a popíjet po celý den.

Dana Popelka, zakladatelka Ateliéru Kreativní malování, vede ke kreativitě nejen předškoláky a školáky, ale i dvouleté děti s rodiči.
Kreativita obohacuje život. Trénovat ji je důležité jak u dospělých, tak u dětí

Na trzích, v e-shopech, ale i na dovolené v zahraničí můžete zakoupit bylinky, které se u nás nevyskytují. Nebojte se jich, naopak. Pomohou vám s hubnutím, usnutím, ale i s lepší náladou. Pro ideální trávení si můžete připravit nálev například z listů verbeny, ale pomůže i vyhlášený hojník horský (ale také albánský či syrský) rostoucí ve Středomoří. Nejspíš ho znáte pod názvem horský čaj. Nálev můžete popíjet kdykoli během dne.

Bylinky bez rizika

Každý není znalec bylinné říše, proto je potřeba být při trhání nebo výběru rostlin ostražitý. Snadno podléháme klamu, že bylinky díky své přírodní povaze nemohou ublížit. Přesto dávejte pozor. Při jejich sběru dbejte na to, abyste je správně určili. Nebo si vyberte uznávaného a zkušeného léčitele, který vám potřebnou směs pro nálev připraví. Věděli jste například, že čím je silnější účinek bylinky, tím menší dávka je třeba k jeho dosažení? Znalost správného dávkování je z velké části založena na tradiční a historické zkušenosti předávané po staletí, která se rozšiřuje o vědecké poznatky moderní doby.

Bylinky nejsou k dostání jen ve formě nasušených lístečků, květů či části kořenů, dají se také zakoupit jako čajové koncentráty. Pokud nejsou balené v již přesně stanovené dávce, ale v lahvi o větším objemu, určitě nepřehlédněte návod k použití. Mohli byste se předávkovat.

V dnešní uspěchané době oceníte, že si můžete koncentrát koupit v sáčku (např. Fluidum Té). Vznikl spojením tradičních bylinných receptů a nových technologií. Můžete ho použít kdykoliv, stačí ho nalít do čtvrt litru studené nebo libovolně teplé vody a osvěžující nápoj je hotov. Svůj oblíbený bylinný čaj tak můžete mít kdykoliv po ruce, třeba na výletě v kapse nebo v batohu.

Jak na sběr?

Ideální doba pro sběr bylinek (zejména kořenů) je jaro, kdy se příroda probouzí a dává do nich veškerou svou energii. Ale každé roční období má své „oblíbence“, takže se určitě vyplatí si počkat. Květy se sbírají plně rozvinuté a za slunečného počasí, listy pak v pozdním dopoledni, kdy rosa již oschla. Bylinky nesbírejte na místech, kde hrozí postřiky na okolních polích, ani v okolí silnic, kde jsou vystavené výfukovým zplodinám, na druhou stranu – zakázaný je sběr v přírodních rezervacích.

Pokožka na rtech je tenčí a citlivější než kůže na jiných částech těla.
Rty jako přednost. Existuje několik triků, jak je udržet zdravé a svůdné

Nejlepší aroma jim zajistíte tím, že začnete s jejich sušením hned po utržení. Pokud je uskladníte v označených zavařovacích sklenicích na temném, chladném místě, vydrží přibližně jeden rok. Do směsí používejte správné části. Chemické vlastnosti různých částí každé rostliny se liší a mají proto jiný účinek. Například stejně jako listy a semena koriandru působí v předpisu různě, tak také listy a kořeny pampelišky mají různé léčebné účinky.

Při vleklých potížích pijte jeden čajový šálek třikrát denně po dobu několik týdnů nebo nanejvýš šest šálků denně po kratší období při akutních stavech. Domácí nálevy se obtížně skladují, proto si vždy do konvice připravte čerstvý.