Dnes už jízda na kole není pro ženy ničím výjimečným, byly ale doby, kdy městské dámy nad takovým počínáním pohoršeně zvedaly obočí. A že se nakonec ženy dokázaly prosadit i do ryze mužských závodů, to bylo na počátku 20. století úplně nevídané. Připomeňme si historii ženské cyklistiky od úplných začátků.

Judit Bárdos
Judit Bárdos: Pandemie mě připravila o peníze. Začala jsem péct dorty a zákusky

Titulní strana magazínu ŽenyTitulní strana magazínu ŽenyZdroj: DeníkNeobvyklý úkaz mohli vidět obyvatelé Chicaga v září roku 1895. Po tamějších ulicích jede žena v mužských šatech a na kole! A kdyby jen to, ona na něm právě objela celý svět. Průkopnici Annie Londonerry vítá nadšený dav. Na cestu vyrážela v červnu rok předtím, tehdy ještě v ženských šatech, a kromě map a turistických průvodců si vezla i malý revolver s vykládanou perleťovou rukojetí. Protože na štítku svého kola propagovala společnost Londonerry, po které později přijala i svůj pseudonym, vyinkasovala na cestu 100 dolarů v šecích.

Prý si občas vypomáhala cestou vlakem, takže zlí jazykové říkají, že necestovala na kole, ale s kolem. I tak klobouk dolů pro tuto původně litevskou imigrantku do USA, která v mládí osiřela a musela se starat o mladší sourozence.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Ženy, který je součástí tištěných regionálních Deníků.

Kojení.
Známá modelka kojící na veřejnosti vyvolala smršť na sociálních sítích

Dále v magazínu Ženy najdete:

- Exkluzivní rozhovor s Alenou Šeredovou
- Inspirace: Sedm pravidel svatby
- Vzdělávání: Vysokoškolské trable
- Krása: Dotek čistoty

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.