Než se pustíte do výroby náramku, měli byste si o minerálech něco zjistit. „Příroda má svá pravidla, která by se neměla měnit,“ upozorňuje šperkařka Lucie Šubertová. „Polodrahokamy dokážou pomoci, ale také ublížit. Například lidé s kardiostimulátorem by neměli nosit hematit, protože je slabě magnetický.“

Podle vyzařování energie se kameny rozlišují na projektivní, receptivní a dvojí polarity. První zmíněné nám dávají sílu, do okolí vysílají mužskou energii jang, která značí rozum, průbojnost a aktivitu. Nosí se na pravém zápěstí a nabíjejí se na slunci.

Balíte na dovolenou? Pak možná stojíte před svým kosmetickým arzenálem a přemýšlíte, co vzít a co nechat doma. Malý seznam chytrých víceúčelových pomocníků se vám může hodit.
Letní kosmetický kufřík pro každou ženu: co vše si nezapomenout na dovolenou?

Receptivní kameny z nás zase negativní energii odvádějí. Uklidňují a zbavují stresu. Do prostoru vyzařují ženskou energii jin, k níž patří empatie, láska, pasivita a jemná síla. Kameny se nabíjejí v měsíčním světle a náramek se nosí na levém zápěstí. Kameny dvojí polarity mají energii smíšenou, projektivní (kladnou) i receptivní (zápornou). Lze je nabíjet při východu a západu slunce, ve stínu nebo v noci. Při navlékání na toto rozdělení pamatujte, nikdy nekombinujte projektivní a receptivní polodrahokamy v jednom náramku. Míchat je můžete pouze s kameny dvojí polarity.

Mezi projektivní kameny patří například býčí oko, citrín, granát, hematit, jantar, onyx, rubín, tygří oko a další. Receptivní jsou například ametyst, azurit, jadeit, korál, růženín, olivín, smaragd či tyrkys. Dvojí polaritu mají fluorit, křišťál, opál a záhněda.

Poslouchejte vnitřní hlas

„Když za mnou přijdou klientky a začnou se přebírat náramky, vidím, na jaký sáhnou jako první. A to je ten, o který si říká tělo. Pak ale zapojí oči a mysl, začnou si kameny podvědomě párovat s barvou kabelky, bot nebo blůzky, kterou si možná včera koupily. V tu chvíli už ale neposlouchají své tělo, náramek berou jen jako módní doplněk,“ upozorňuje na úskalí Lucie Šubertová. „Když pak klientkám přečtu účinky kamenu, na který sáhly jako první, jsou překvapené, jak to sedí, a většinou s takovým náramkem i odejdou.“ Vybírat kameny můžete i podle svého znamení zvěrokruhu, musíte však znát i svůj ascendent. Bez něj totiž můžete sáhnout vedle.

Co budete potřebovat:



Nůžky



Návlekový materiál (gumičku, elastomer, šňůrku)



Pravítko



Bezbarvý lak na nehty



Korálky ze zvolených minerálů



Spojovací kroužky



Amulet, symbol, střapec



Potřeby koupíte např. na www.koralky.cz, kde je i videonávod.

Postup práce:

Šňůrku omotejte těsně kolem zápěstí a délku změřte pravítkem. Náramek vyrobte cca o 0,5 až 1 cm delší. Záleží na velikosti zvolených korálků, koupit se dají o průměru 0,2 až 1,5 centimetru. Podle změřené velikosti si pak snadno spočítáte, kolik kusů budete potřebovat. Na ruce hezky vypadají například tři náramky, každý s jinou velikostí korálků.

Šňůrku zatím ze špulky neodstřihujte, aby vám korálky neutíkaly koncem. Pokud navlékáte na elastomer, nepotřebujete jehlu. Na ostatní materiály používejte speciální tenkou jehlu s velkým okem. Pak už dejte průběh fantazii a navlékejte.

Léčivky se k péči o zevnějšek používají odpradávna.
Růžová voda či břečťanový olej. Správné bylinky dokážou s pokožkou dělat divy

Na spojovací kroužek upevněte symbol, amulet nebo střapec a umístěte ho na konec návlekového materiálu. Ověřte si na pravítku, že máte správnou délku. Ustřihněte návlekový materiál ze špulky tak, aby na obou koncích zbývalo 5 cm volných. Udělejte dvojitý, lépe trojitý uzel, dobře zatáhněte a zalakujte lakem na nehty. Nechte uschnout. Přebytečný materiál odstřihněte.