Pokožka na rtech je tenčí a citlivější než kůže na jiných částech těla. Nemá vlastní mazové žlázky, které by je udržovaly jemné a vláčné. Okamžitě se na nich projeví, jak dodržujete pitný režim nebo jak jste na tom s imunitou. Rty mohou trpět bolestivými opary, prasklinkami i suchostí. Zkrátka na vás prozradí, jak se o ně staráte. Navíc stárnou. Postupem času se vytrácí jejich původní odstín, tvoří se okolo nich vrásky nebo mění tvar. S pomocí triků vám poradíme, jak se o ně starat. V první řadě potřebují ochranu a péči.

Ženy ve zralém věku někdy zapomínají, že pro líčení v padesáti platí jiná pravidla než ve dvaceti.
Ve zralém věku je potřeba se líčit jinak. Jakou vybrat rtěnku, jaký make-up?

Trik č. 1
Chcete‐li rty udržet neustále krásné, dopřejte jim jednou za čas jemný peeling, kterým je vyleštíte dohladka. Stačí zamíchat trochu cukru do medu a jemně je touto směsí masírovat.

Trik č. 2
Vždy je na ostrém slunci přetírejte tyčinkou s SPF 50+, funguje i proti oparům. Když se přece jen nějaký vyskytne, dejte mu čas na uzdravení, puchýřek zásadně nestrhávejte, mohla by po něm zůstat jizva.

Trik č. 3
Rty časem ztrácejí na okrajích zabarvení, vypadají užší. Chybějící linku si můžete domalovat konturovací tužkou v přirozeném odstínu rtů. Vždy začínejte u srdíčka horního rtu a poté obrys obkružte. Vyhněte se tmavým odstínům, linka musí vypadat přirozeně. Až poté pečlivě naneste rtěnku. Pomohou ale i kliniky estetické medicíny, kde vám chybějící barvu v konturách doplní tetováním pomocí kvalitních pigmentů.

Parfém. Ilustrační foto.
Tajemství parfémů. Lze v nich najít opravdová překvapení, jako střelný prach

Trik č. 4
Opticky lze rty zvětšit speciálním gelem, který použijete pod rtěnku. Zkusit můžete i rozjasňovač, jímž obtáhnete kontury, nebo ho v menším množství nanesete na rtěnku do středu úst. Zvětšení úzkých rtů, ale i jejich nesouměrnost nebo vrásky kolem umí vyřešit estetická medicína. „Jedná se o nejvíce vyhledávané ošetření, rty omladí a vrátí jim jejich původní plnost,“ říká dermatoložka Tereza Gabryšová z Kliniky Yes Visage. Pozvedne i koutky a vylepší tvar. Klinika nabízí gelové výplně na bázi kyseliny hyaluronové s velmi pomalým vstřebáváním a vysokou biokompatibilitou.

Trik č. 5
Věkem dochází k úbytku kolagenu a elastinu v podkoží, spodní část obličeje se posunuje dolů, dochází ke svěšení koutků, výraz v obličeji vypadá smutný. „Tuto oblast úst lze ošetřit s pomocí botulotoxinu,“ doporučuje doktorka Gabryšová.

Trik č. 6
Vrásky nad horním rtem dostaly nelichotivé označení kuřácké. Je pravda, že kouření se na jejich vzniku významně podílí, ale na vině je i stárnutí pleti, zvýšená mimika a nedostatečná hydratace. Večer před spaním zkuste před zrcadlem malou obličejovou gymnastiku. Jednotlivě, co nejvýrazněji vyslovte samohlásky a, e, i, o, u, poté vždy nafoukněte tváře a zabubnujte po jejich povrchu konečky prstů pro lepší prokrvení pleti.

Módní oblečení značky Sophistic by Veronika.
U nakupování je třeba přemýšlet, radí návrhářka Veronika Štěrbová

Trik č. 7
Správná rtěnka nemá jen krášlicí funkci, ale i ochrannou. Obsahuje pěsticí látky, hydratuje, vyživuje, chrání rty před nepřízní počasí. Pořiďte si jich proto raději několik v různých odstínech. Podléháte-li módním trendům, tak letošní podzim velí přirozené barvy, tzv. nude.

Trik č. 8
Nebojte se červené. Francouzky si „red rouge“ dopřávají až do pozdního věku, klidně cestou na nákup nebo na procházku. Pokud mají vaše zuby žlutavý nádech, měla by být rtěnka ve studeném odstínu červené. Zuby opticky získají bílé zabarvení.