I když zrovna nežijete za polárním kruhem, přechod z chladnějšího prostředí do vyhřátého bytu i v podmínkách našeho mírnějšího klimatu může vaši pleť potrápit. Se střídáním teplot se nemusí organismus snadno vyrovnat. Pleť rudne, pálí, štípe, ale problémů můžete mít i víc. V zimě se dost často zhoršuje akné, protože ucpané póry se během zpomalené obnovy buněk snadno zanítí.

Nízké sebevědomí mimo jiné způsobuje, že si neumíte užít své úspěchy ani se poučit ze svých chyb, takže zažíváte čím dál méně radosti a o to více stresu.
Velký manuál pro malé sebevědomí: začít by se mělo u vzpomínek na dětství

Také po prodělané nemoci nemusíte zářit. Dlouho zůstávají stopy na tvářích, kterým chybí dostatečné okysličení. Nedostatek slunce a vitaminu D se zase může projevit šedivým až zeleným nádechem a tmavými kruhy pod očima. Chybí nám „šťáva“ a zdravý vzhled. Jemné vrásky se pomalu prohlubují. Na krásu, zdraví a mládí pleti útočí také městské ovzduší znečištěné smogem, kouřící komíny a déšť, zkrátka období, kdy se rozvíjejí alergické reakce. Stálé nošení roušky také pohodě pleti nepřidá, to víme už od jara. Pokud se budete pohybovat v prostředí, kde mrzne, vyměňujte častěji zvlhlou roušku za suchou. Jinak by mohlo dojít k popraskání a zcitlivění pokožky.

Ochrana do mrazu

Změnit kosmetickou výbavu podle ročního období není na škodu. Pokud klesají teploty pod bod mrazu, rozhodně nezapomeňte na mastnější ochranu. Už kdysi lékárníci ve Francii míchali substance s jemnými vločkami vosku a vznikl tak krém proti námraze. Tento recept se opět využívá jako účinný štít a můžete ho i dnes v lékárně koupit pod stejným názvem jako tehdy – cold cream. Výhodou je, že oproti těžkým mastným krémům nezatěžuje pleť.

Nikdy v mrazu nezapomínejte na ochranu rtů. Chrání je jen jemná kůže, které chybí mazové žlázky. Nechráněné pak snadno popraskají. Natírejte je balzámem nebo vazelínou s výtažky z medu, pečujícím vitaminem E a vosky. Na horách při běžkování na slunci použijte i vysoké SPF 50+. Večer můžete na rty nanést masku. Silnou vrstvu výživného krému nechte vstřebat a zbytky setřete.

Barvy a jejich odstíny hrají v našem životě významnou roli, mohou nám přidat na kráse, nebo naopak dost pokazit náladu.
Alchymie barevné typologie: Vhodný výběr barvy dokáže člověku změnit život

Citlivky trpí víc

Suchá pleť nemá dostatek vlastního mazu, tudíž je při nižších teplotách mnohem citlivější než mastná. Nepohodlí se projevuje pnutím a svěděním. Potřebuje silnější ochranu. Nejlépe zabere mastný přípravek s hydratačními složkami, osvědčené jsou glycerin nebo ceramidy. Nově je ceněný i squalan, oleje z různých semínek, například z hroznových, které neobsahují žádné dráždivé složky a ani konzervační látky. Na ty je potřeba dát pozor, protože způsobují zhoršení stavu citlivé pleti.

Oleje pracují tak, že na povrchu pokožky vytvoří jemnou vrstvu, čímž brání úniku vlhkosti a vysušování. Chrání také proti volným radikálům, které urychlují stárnutí a prohlubování vrásek. Pleť díky olejíčkům zůstane i v zimě v bezpečí a vláčná.

Stop červenání

Výrazné červenání vzniká většinou při přechodech z venkovního prostředí do vnitřního. Pleť se rychle prokrvuje, a to může vést k praskání drobných žilek. Cévky v podkoží se v chladu stáhnou a v teple opět roztáhnou. Pokud se tento jev opakuje často, může dojít k dlouhodobému zčervenání. „Taková pleť se stává hypersenzitivní a s největší pravděpodobností se u ní může začít projevovat kuperóza (popraskané žilky) nebo dokonce rozacea, což už je kožní onemocnění,“ vysvětluje Klaudia Nawaisehová, kosmetička české kosmetické značky Essenté.

Netestování přípravků na zvířatech je v dnešní době už samozřejmé u mnoha kosmetických značek.
Krása bez krutosti. Veganská kosmetika si buduje pozici už i v Česku

Zarudnutí způsobují rozšířené žilky, které jsou kvůli své červené, modré nebo modrofialové barvě v obličeji jasně viditelné, žilní stěny jsou oslabeny. Odstranit je lze laserovým paprskem na klinice estetické medicíny. Jednodušší je ale prevence. Předcházejte jim vhodným životním stylem, což znamená méně alkoholu, vyhnout se vysokým teplotám třeba v sauně nebo na slunci. Červené fleky můžete zamaskovat speciálními krémy, které jsou zabarvené do zelena, nebo korektory v téže barvě.

Pozor na pigmentové skvrny

Zimní období využijte ke kontrole pigmentových znamínek. Na obličeji se většinou vyskytují na skráních a u mužů třeba i na pleši. Pokud jsou vystouplé, určitě se objednejte ke zkušenému dermatologovi, který může doporučit jejich chirurgické odstranění. Mohlo by se navíc jednat o zhoubný melanom. Neškodnou pigmentaci, takzvané stařecké skvrny, lze zjemnit pomocí bělících přípravků, sér nebo krémů. Období bez slunečního záření je pro tento typ péče ideální.

Maskovací výpomoc

K běžné péči o pleť patří také pleťové masky. Výběr té správné hraje velkou roli. Mohou totiž pomoci s problémy, které pleti způsobuje zimní počasí. Alena Kimlová, kosmetička značky Gérnetic, říká: „Pleťové masky nechápeme jako doplněk domácí kosmetické péče, ale jako její součást. Ty, které jsou určené ke zlepšení dermatologických problémů, požívejte častěji, některé i dvakrát denně.“

Jakou masku v zimě vybrat?

Potřebujete pleť vzpamatovat po večírku nebo po nemoci? Mdlý odstín rychle restartuje rozjasňující maska s ovocnými kyselinami, s vitaminy C a E.

Nateklá víčka splasknou pod chlazenými gelovými polštářky nebo látkovými ubrousky napuštěnými kyselinou hyaluronovou, glycerinem nebo výtažky z okurky. Pro větší chladivý efekt je uchovávejte v chladničce. Tyto masky jsou oftalmologicky testované, aby nedráždily oči.

Povadlou pleť s vráskami vypnou (liftingové) hydrogelové masky, které obsahují antioxidanty, zelený čaj, kaviár a vitamin E. Vitaminy a minerální látky dodají energii pleti při únavě.

Nečistoty v pórech neštvou jen dorost, použijte na ně černé detoxikační masky s aktivním uhlím. Vyčistí a stáhnou póry, navíc regulují i maz.