Být veganem znamená nejíst nic živočišného. Nejen maso, ale ani vejce či nepít mléko. Jde často o postoj, životní filozofii. Nemusíte ale být zrovna veganem, aby vám neučarovala tzv. veganská kosmetika. I ta je čistě rostlinného původu, nesmí se v ní dokonce vyskytnout ani nenásilně získaná živočišná složka, třeba med nebo propolis. Takové kosmetické výrobky musejí být označené logem přidělovaným organizací The Vegan Society, poznáte ho podle obrázku slunečnice nad písmenem V. Pozor, některá značka má certifikaci vegan jen na jednotlivé produkty, nikoliv celou řadu.

Co nám pomůže zvládnout vše v psychické pohodě? Naordinujte si informační dietu, hýbejte se a držte se svých koníčků.
Lidé propadají panice. Zbytečně. Vyčistit hlavu si lze přitom běžnými "rituály"

Někteří spotřebitelé si občas v diskusích stěžují, že vegan přípravek nemá takové využití, na které jsou běžně zvyklí. Sprchový gel nebo šampon může být příliš tekutý a málo pěnit, balzám na rty se rychleji rozteče apod. Je to tím, že část přípravků zkrátka nelze ve „veganské“ kvalitě vyrobit. I proto některé značky používají v malé míře živočišné ingredience. Jedná se ale např. o včelí vosk či lanolin (tuk z ovčí vlny), které byly získány šetrným způsobem. Ale ani tak nejsou pravověrnými vegany tolerovány.

Pokud vám dává veganská kosmetika smysl, měli byste na obalech ještě vedle slunečnice hledat i certifikát HCS, který zaručuje netestování na zvířatech. Zpodobňuje ho obrázek králíka skákajícího mezi hvězdami. Ten vám dá jasně najevo, že kvůli zjištění bezpečnosti krému či šamponu nemuselo být trápeno nějaké zvíře.

Manufaktura se vzepřela Číně

Problémem však je, že mnohé firmy dovážejí ingredience zpoza oceánu nebo vyrábějí přípravky na území států mimo EU, kde mohou tyto testy využívat. V Číně jsou dokonce vyžadovány pro vstup na jejich trh, pokud u nich chcete prodávat, musíte na zvířatech testovat. První česká značka, která se tomuto vzepřela, byla Manufaktura, získala tak mezinárodně uznávaný certifikát Human Cosmetics. Ten dává záruku, že kosmetika není testována na zvířatech, a zaručuje to i u samotných surovin. Proto však do Číny vyvážet nemůže.

Práce pokladní není jednoduchá. Sedět za kasou, co nejrychleji namarkovat zboží, co položka, to pípnutí.
Těžký život pokladní v době koronaviru. Jsem permanentně zpocená, přiznává

Sehnat kosmetiku, která splní všechny požadavky veganů (netolerují ani štětiny ze zvířat na štětcích), dnes není problém. Jednak lze vyhledat tradiční, podomácku vyráběné produkty (mýdla nebo tuhé deodoranty), ale spoustu vegan krémů, šamponů či dekorativní kosmetiky najdete i v drogeriích a parfumeriích, i když ne hned celou řadu. Pokud se při nákupech chcete vydat tímto k přírodě šetrným směrem, budete mít určitě z čeho vybírat.