Českého plukovníka Stauffenberga, hlavního organizátora a vykonavatele onoho šlechetného činu, dnes prý německého národního hrdinu, hraje hollywoodské eso Tom Cruise, takže se můžeme těšit na podívanou zajisté velmi zdařilou, leč s tehdejší realitou mající pramálo společného.

V době, kdy zmíněné veledílo začne z pláten kin a obrazovek dojímat české diváky a divačky, už nejspíš nebudu psát své komentáře, pokusím se v časovém předstihu o zfilmované události pohovořit a shrnout, jak to bylo doopravdy. Když počátkem roku 1944 Rudá armáda již nezadržitelně atakovala hranice říše údajně tisícileté a Britové s Američany prováděli poslední přípravy k vylodění do Normandie, došlo i části inteligentnějších lampasáků wehrmachtu, že „tuhle válku nevyhrajem“.

Vymysleli báječný plán, jak ze šlamastyky vyváznout bez úhony a ještě s patřičným ziskem: provést jednostrannou kapitulaci vůči Západu a potom spojenými silami, s generálem Pattonem a jemu podobnými ruku v ruce, zaútočit na zlovolné bolševiky.

Výsledkem bude nečekaný obrat ve válce, vyčerpaný Sovětský svaz padne na kolena a díky naivitě antikomunistických demokratů nakonec dosáhne nacismus toho, co se mu při prvém pokusu nepodařilo. Jenže vyvstal nečekaný zádrhel, Hitler zuřil a nechtěl o něčem takovém ani slyšet.

Nezbylo než přistoupit na koncepci pokračování bez něho, koneckonců co záleží na nějakém Hitlerovi, hlavně když se nám podaří uskutečnit jeho světovládné vize a nechce-li v tom s námi jet, má smůlu. Nebude u toho, až neporazitelní němečtí vojáci za pomoci přitroublých Američanů i Anglánů a za zpěvu písně „Hitler mrtev jest a tělo jeho tlí, jeho duch však kráčí dál“ přepochodují Rusko a dají si na Čukotce teplý čaj.

Naštěstí pro Evropu smůlu neměl Adolf, nýbrž spiklenci byli dopadeni, popraveni, zatraceni a teprve po létech účelově vyzdviženi na piedestal a oslavováni. Prachšpatná historka, nechutné blahoslavení vrahounů, ochotných zlikvidovat jiného vrahouna, protože z nepochopitelné umanutosti bránil jejich zločinným záměrům. Pro Hollywood ovšem námět přímo skvělý, vždyť v umění dělat z padouchů hrdiny vynikali američtí filmaři odedávna. A kdyby jenom filmaři…