Galerii rulandských vín v České republice založil Cech kyjovských vinařů v roce 2007. „Členové našeho cechu jsou přesvědčení o tom, že burgundské odrůdy patří do našeho regionu a jsou jedny z nejlepších v celé České republice. Účelem je srovnání těchto vín nejen s víny jiných podoblastí České republiky, ale i zahraničí, především ze Slovenska," vysvětlil jednatel Cechu kyjovských vinařů Pavel Navrátil.

Předcházejících ročníků se mohli zúčastnit všichni výrobci vín z odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré, případně cuveé výše zmíněných odrůd. Jedním z degustátorů bývá i kyjovský starosta František Lukl.

„Jsem obecně milovníkem bílých vín, i když se nebráním degustaci červených. Rulandské šedé patří z mého pohledu k nejlepším, nejextraktivnějším, nejplnějším a nejlíbivějším bílým vínům. Jsem rád, že to mohu ohodnotit a věřím, že se to objektivně zobrazí v mém zhodnocení," uvedl při třetím ročníku František Lukl, v současnosti držitel nejvyšší degustátorské zkoušky a předseda jedné z komisí.

Soutežní prehlídku tech nejlepších vín si milovníci vína jiste nenechají ujít. Ta letošní bude už v sobotu 10. srpna. Podle degustátorky Jany Macíkové jsou při hodnocení stejného druhu, stejné odrůdy rozdíly v jednotlivých vjemech. „Každopádně chuť má být stejná pro všechny vzorky, ale intenzita chutě, jednotlivé nuance v tom, jak dlouho chuť vydrží, jak moc víno voní, jak dlouho voní, to je rozdílné pro každý jednotlivý vzorek, byť základní chuť nebo základní vůně je stejná," objasnila degustátorka Jana Macíková při jednom z minulých ročníků. Záměr kyjovských vinařů se osvědčil a posledních ročníků se o šampiona jednotlivých odrůd zúčastnilo přibližně čtyři sta vzorků. „Letošní sedmý ročník Galerie rulandských vín se kvalitou posune zase o něco dále a mohou se jej účastnit jenom profesionální výrobci. Byla přibrána odrůda Chardonnay, která rovněž patří mezi burgundské odrůdy," upozornil jednatel Cechu kyjovských vinařů.

Kvůli probíhajícímu přihlašování vzorků nebylo úplně jasné, kolik jich celkově bude, ale organizátoři se domnívají, že letos může galerie překročit loňských čtyři sta vzorků.

„Hodnocení budou provádět profesionální degustátoři a nejlepší vína obdrží cenu prezidenta republiky, velvyslance Evropské unie, hejtmana Jihomoravského kraje a cenu starosty města," sdělil Pavel Navrátil.

Soutežní prehlídku tech nejlepších vín si milovníci vína jiste nenechají ujít. Ta letošní bude už v sobotu 10. srpna. Rozdají medaile

Zlatou medaili získá nejlepších pětadvacet procent vín v dané odrůdě. Ty ale zároveň musí dosáhnout na stobodové stupnici alespoň osmdesáti bodů.

Slavnostní vyhodnocení se uskuteční v místě konání výstavy ve sportovní hale Klvaňova gymnázia v 15.00 (začátek je ve 13.00). Od 17.00 zahraje k poslechu cimbálová muzika Martina Hrbáče.

Cenu prezidenta republiky předá vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář a cenu velvyslance Evropské unie předá manželka Roberta Kopeckého Eliška Kopecká.

Kyjovské letní slavnosti se blíží

Kyjov - Bohatý kulturní program čeká Kyjov o druhém srpnovém víkendu, na pořadu jsou totiž osmnácté Kyjovské letní slavnosti. V centru Kyjova se bude bavit několik tisíc návštěvníků.

„První Kyjovské letní slavnosti byly v srpnu 1990. Vznikly na popud tehdejšího ředitele městského kulturního střediska Františka Zapletala, aby se vyplnila mezera slavností mezi Slováckými roky," vysvětlil Zdeněk Langášek z kyjovského městského kulturního střediska.

Kyjovské letní slavnosti přitahují do města davy návštevníků.Jednou z hlavních atrakcí Kyjovských letních slavností je lidový jarmark, který se stal inspirací pro ostatní obce na Slovácku.

Loni se v Kyjově představilo kolem stovky výrobců. „V době konání jarmarku se konají různá skupinová vystoupení jak folklorní, tak jiných žánrů," upozornil Zdeněk Langášek.

Představí se tak přípravka Slováckého souboru Kyjov, Kyjovánek, mužský sbor Vyslúžilci, ženský sbor Tragačnice, cimbálové muziky Stužka a Friška. Zahraje také dechová kapela Svatobořáci a bluegrassová Šufa.

Mimo jiné se představí šermíři, cyklotrialoví závodníci, mažoretky, dětské kočovné divadlo nebo finalistka Česko Slovenské SuperStar Markéta Konvičková.

V případě pěkného počasí pořadatelé očekávají až tisíce návštěvníků. „Na lidový jarmark se vždycky těším. Chodím na něj při slavnostech každý rok a pokaždé si i něco pěkného přinesu domů," pochlubila se jedna z návštěvnic oblíbené kyjovské akce.

Další již letitou tradicí místních slavností je Žalmanův folkový Kyjov, který se letos uskuteční už posedmnácté. „Je to moje dítě, vždycky do něj dám svoje srdce. Program se tvoří z kamarádů, u kterých chceme, aby tady byli a hráli. Když je kino opticky pěkně plné, tak jsem Kyjovské letní slavnosti přitahují do města davy návštevníků.šťastný. Mám Kyjov rád a cítím se tady doma. stejně tak Žalman," řekl už dříve hlavní organizátor František Lihnárek, který byl i u zrodu nultého ročníku. Na Žalmanově Kyjově se letos představí například Old Boys Poutníci, Petr Bende, Hradišťan, Kamelot v legendární sestavě a samozřejmě Žalman a spol.

Dalším významným lákadlem Kyjovských letních slavností jsou v neděli odpoledne dožínky, které v programu Slováckého roku chybí.

Krojovaný dožínkový průvod vychází z hospody U Jančů pro hospodáře do Boršova na Školní ulici a poté se průvod vydá na náměstí. Tam dožínkové veselí vrcholí programem před radnicí, kde vystoupí Slovácký soubor Kyjov a dechová hudba Žadovjáci.

Těm dopoledne předchází mariánská pouť, která začíná v Boršově a zakončí ji slavnostní poutní mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Letos poprvé jsou Kyjovské letní slavnosti obohacené i o páteční doprovodný program. Před informačním centrem příchozí pobaví Kyjovská jazzová sešlost.

Kyjovské letní slavnosti přitahují do města davy návštevníků.Kyjovské letní slavnosti přitahují do města davy návštevníků.

PROJEKT OBCE: Tento text je součástí komerčního projektu Deníku Rovnost Obce. Představují se v něm obce jihomoravského regionu.