VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriály

24.2.2014

Je potřeba pravidelně chutnat a vyhodnocovat, myslí si vinař Šalša

Kyjov /VINAŘI POD LUPOU/ – Práce s vínem ho léta přitahovala natolik, že se jí nakonec rozhodl zcela oddat. Václav Šalša z Kyjova ke skladbě původních vinohradů z odrůd Sauvignon, Veltlínské zelené, Chardonnay a André postupně přidával další. Ve viničních tratích obce Čeložnice vysadil několik interspecifických odrůd Hibernal, Malverina a Laurot.

24.2.2014

Stanislav Žůrek: Víno musí chutnat a zaujmout. I bez přívlastku

Žeravice /VINAŘI POD LUPOU/– Před čtyřiadvaceti lety začal na okraji Žeravic stavět sklep s posezením pro hosty. Od roku 2000 víno lahvuje. Nyní Stanislav Žůrek vyrobí na sto tisíc lahví ročně. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

21.2.2014

Čevela: Také na jižní Moravě se dá vyrobit kvalitní červené víno

Dolní Bojanovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Jakub Čevela z Dolních Bojanovic se k profesionálnímu vinaření dopracoval teprve v roce 2012. To právě dokončil studia vysoké školy v Olomouci. Protože měl ale v plánu věnovat se výrobě vína, rozhodl se získat cenné vědomosti na Mendelově univerzitě v Brně. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou. Jelikož je osmadvacetiletý vinař v oboru teprve krátce, jeho produkce činí asi patnáct tisíc lahví ročně.

20.2.2014

Vinař Buček: Technologie? Červená vína musí ležet v sudu

Sudoměřice /VINAŘI POD LUPOU/ – O vinařství se zajímal už v mládí. V roce 1998 založil vlastní firmu. František Buček ze Sudoměřic obhospodařuje asi šest hektarů vinic, jejich odrůdovou skladbu tvoří například Sauvignon, Veltlínské zelené, Modrý Portugal nebo Zweigeltrebe. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl seriálu Vinaři pod lupou. Rodinné vinařství Bučkovi ročně vyrobí na třicet tisíc lahví převážně přívlastkových vín od kabinetu až po ledové.

19.2.2014

Den preventistkou: Patnáct kilometrů v nohách a jedno napadení

Brno /SERIÁL NA DEN …/ – Je šedivé ráno, chvíli před sedmou hodinou. Stojím před budovou Dopravního podniku města Brna v Novobranské ulici a čekám na c. „Dobré ráno. Přišla jste dost nalehko. Máte pod tím kabátem alespoň svetr a termoprádlo? Většinu času totiž strávíte čekáním na zastávkách," vítá mě energický muž. Jako koordinátor na preventisty dohlíží a jejich působení pak vyhodnocuje. Když jsou linky městské hromadné dopravy plné, pomáhá jim s kontrolou cestujících. Preventisté jsou novou skupinou pracovníků dopravního podniku. Zajišťují bezpečnost a pořádek ve spojích a také kontrolují jízdenky. V linkách jezdí od začátku února. A já se v dalším díle seriálu Deníku Rovnost Na den (s) stávám jednou z nich.

19.2.2014

Jiří Ambrož: Musím mít plné nádoby a pořádek ve sklepě

Lužice, Ostrava /VINAŘI POD LUPOU/ – Výrobu vína s gastronomií propojil Jiří Ambrož z Lužic. V obci na Slovácku obhospodařuje vinohrady, v Ostravě pak provozuje sklep s posezením. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou. Čtyřiatřicetiletý vinař původem z Lužic je ženatý a má dva syny Jiřího a Kristiána. „Je těžké skloubit práci na takovou dálku, díky pomoci a toleranci rodiny se to ale dá zvládnout," přiznává Ambrož.

18.2.2014

Vinař Košut: Motivace? Aby za mou prací zůstalo uznání

Prušánky /VINAŘI POD LUPOU/ – Rulandské bílé, modré, šedé a Chardonnay doplněné Ryzlinkem rýnským. To jsou stěžejní odrůdy Rodinného vinařství Košut sídlícího v Prušánkách. Jeho spolumajitel, sedmatřicetiletý Luděk Košut, vystudoval vinařskou školu ve Valticích a poté Zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity v Lednici. Společně s bratrem obhospodařuje asi patnáct hektarů vinic v Prušánkách a Moravské Nové Vsi. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

12.2.2014

Jeden den v ringu: dřina, pot a velká bolest

Brno /SERIÁL NA DEN…/ - Sportovní redaktor Deníku Rovnost okusil, jak vypadá tréninkový den brněnského profesionálního thajboxera Tomáše Hrona. Přežil. 

5.2.2014

Den v lesní školce: Teploty pod nulou dětem nevadí. Pořád běhají

Jižní Morava /SERIÁL NA DEN …/ – Na vyšlapané cestě v zasněženém lese leží klacek. „Hele, meč," jásá malý Filip a zvedá svoji novou zbraň do vzduchu. Chvíli s ní šermuje a pak začne rýt v zemi. „Hledám poklad, musím ho vykopat lopatou," vysvětluje. Za jedno dopoledne se kus dřeva mění ještě ve štětec, zapalovač nebo jelení paroh. „Děti mají neuvěřitelnou fantazii," vysvětluje předseda sdružení Jinou cestou Zdeněk Maděra. Svolil, že mě zasvětí do své práce. V dalším díle seriálu Deníku Rovnost Na den (s) se stávám vychovatelkou v Dětském lesním klubu Cestička Brno, který je jednou z brněnských lesních mateřských škol.

2.2.2014

Vinař Veverka: K vínu musím přistupovat s úctou a pokorou

Strážnice /VINAŘI POD LUPOU/ – Hrozny z asi jednoho hektaru vinohradu umístěného na úpatí Bílých Karpat sklízí každoročně Lukáš Veverka pro výrobu zemských, ale i vysoce přívlastkových vín. Další nakupuje od prověřených pěstitelů. Dvaatřicetiletý strážnický vinař se řemeslu věnuje už od malička, kdy navázal na tradici svých předků. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

29.1.2014

Chovatelkou v zoo? Dostat se lachtanovi na první metu trvá asi týden

Brno /SERIÁL NA DEN S…/ – Na zemi za mřížemi v budově veteriny leží obrovská hromada peří. Chvíli se vrtí, potom z ní vykoukne jedno oko, druhé a postupně se vysouvá dlouhatánský krk, až přede mnou sedí kasuár, jeden z největších nelétavých ptáků. Nalepená na mřížích pozoruji tu opeřenou hromádku neštěstí a přemýšlím, proč nemůže být ve výběhu zoologické zahrady s ostatními ptáky. „Měl nějaké záchvaty, ale už se lepší," vytrhává mě ze zamyšlení chovatel Milan Šebesta. Právě on svolil, že mě do své práce zasvětí. Rychle zjišťuji, že mazlit se celý den se zvířaty mi neprojde. Je potřeba uklízet výkaly, opravit bazén a zlámat vaz několika desítkám myší. V dalším díle seriálu Rovnosti Na den (s) se tak stávám chovatelkou v brněnské zoo.

15.1.2014

Na den hodinovým manželem: ruce od lepidla a den bez oběda

Brno /SERIÁL NA DEN S… /– Lepidlo na obklady se mi překvapivě lepí na ruce. Opatrně manipuluji s kachličkou a pokládám důležité otázky. Po jedné z těch nejchytřejších se dozvídám, že to, co držím v ruce, je špachtle. Odpovídá mi pětatřicetiletý Pavel Ryšánek z Brna, který měl tu odvahu, že mě vzal s sebou do práce. V dalším díle seriálu Deníku Rovnost Na den s… se tak stávám hodinovým manželem.

8.1.2014

Na den s dispečery: Odtlačování nepojízdné tramvaje i zkoušky na alkohol

Jižní Morava /SERIÁL NA DEN S …/ – Fabia s modrými majáčky a houkačkou si razí cestu tmou k Semilassu. Narazí na zhasnutou tramvaj linky jedenáct, hned za ní stojí osmička. Není ani tři čtvrtě na pět ráno a dispečeři dopravního podniku už jsou na své první středeční akci. Den s nimi si vyzkoušel také redaktor Brněnského deníku Rovnost Petr Jeřábek. Na videu si o povolání povídá s Martinem Juračkou. Deník Rovnost tak začíná s novým seriálem, v němž redaktoři a reportéři každý týden přiblíží lidem jedno zajímavé povolání. V reportážích se podělí o své pocity, proberou se zaměstnanci-profesionály jejich zajímavosti z práce a ukáží, že každé povolání má svou jedinečnost. První díl otevírá povolání dispečera dopravního podniku.

30.12.2013

Vinař Chytil: Moravská vína jsou srovnatelná s celým světem

Dubňany /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Miroslav Chytil se zabývá zpracováváním hroznů a výrobou vína už pětatřicet let. Je majitelem dubňanské společnosti Livi, která ročně naplní asi půl milionu lahví. Má dva syny, Jiřího a Miroslava. A také tři vnoučata, Anetu, Jiřího a Mirka. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

28.12.2013

Vinař Soviš: Chci jen úspěšně pokračovat v rodinné tradici

Blatnice pod Svatým Antonínkem  /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Dušan Soviš navázal v rodině na více než stoletou tradici. Hospodaří na sedmi hektarech vlastních vinohradů v tratích Plachty, Kamenice, Staré Hory. Ty se nacházejí v starobylé vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na jílovitokamenitých půdách na jihozápadních svazích Bílých Karpat.

27.12.2013

Josef Dufek: Stále platí, že velká vína se dělají ve vinohradě

Svatobořice-Mistřín /VINAŘI POD LUPOU/ – V roce 2003 Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína navázal na více než stoletou tradici vinaření v rodině a založil vlastní podnik. Nyní obhospodařuje třicet hektarů plodných vinic. Vyrábí a prodává především přívlastková vína. Dvaačtyřicetiletý rodák z Kyjovska vychovává spolu s manželkou Marií dvě děti Veroniku a Josefa. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

26.12.2013

Vinař Maňák: Víno piji hlavně s láskou a pro dobrý požitek

Žádovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmnáct hektarů vinic obhospodařuje rodinné vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ten firmu založil v roce 1992, dnes vyrobí na sto sedmdesát tisíc lahví převážně přívlastkových vín. Pro jejich zrání využívá mimo jiné sudy typu barrique, které každý rok z jedné třetiny obnovuje. Osmačtyřicetiletý vinař je ženatý a má dvě děti Štěpána a Marcelu.

25.12.2013

Vinař Hradil: Základní pravidlo? Poučit se z vlastních chyb

Čejkovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Průměrně devadesát tisíc lahví vín ročně vyrobí čtyřiatřicetiletý vinař Lukáš Hradil z Čejkovic. Ještě před rokem 2002 se přitom soustředil pouze na víno stáčené. Nyní má v obci dva sklepy a jeho specialitou je odrůda Rubinet. Je ženatý a má čtyřletého syna Davida. Na práci ve vinařství se podílí celá rodina.

24.12.2013

Vojtěch Jestřáb: Ve sklepě musí být vinař přesný a předvídavý

Dubňany /VINAŘI POD LUPOU/– V roce 1999 dubňanský vinař Vojtěch Jestřáb zúročil dlouholeté zkušenosti z pěstování hroznů a výroby vína. Navázal na tradici předků a spolu se svou rodinou založil malé vinařství. Nyní obhospodařuje asi jeden hektar vlastních vinic. Vinařství se soustředí na výrobu přívlastkových a moravsko-zemských vín, ale v sortimentu nechybějí také každoroční výběry z hroznů odrůd Neuburské a Hibernal.

21.10.2013

Maláník: V každém víně jsou vinařovy vrásky i radosti

Mikulčice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmdesátiletý Štěpán Maláník z Mikulčic se vinařství a vinohradnictví věnuje už třiapadesát let. V roce 2006 založil spolu se svým synem Janem a zetěm Vladimírem malou rodinnou firmu s názvem Vinařství Maláník Osička. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

14.10.2013

Pavel Pastorek: S vínem musí vinař cítit, musí se mu obětovat

Čejkovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmapadesátiletý Pavel Pastorek z Čejkovic se k vínu dostal přes zemědělství, ve kterém vyrostl a dlouhá léta pracoval. Má dva dospělé syny Jiřího a Pavla. V současné době zastává funkci ředitele a předsedy představenstva v čejkovických Templářských sklepech. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou

1.10.2013

Vinař Cícha: Úspěch je, když mi víno pochválí kolega vinař

Blatnice pod Svatým Antonínkem /VINAŘI POD LUPOU/ – Osmadvacetiletý vinař Jan Cícha z Blatnice chodil již jako školák pomáhat rodičům do vinohradu. Po dokončení střední školy před devíti lety se začal věnovat vinařství naplno. Je ženatý a má rok a půl starého syna Matyáše. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

16.9.2013

Vinař Plešingr: Každý rok je jiný. Vždy hledám nejlepší přístup

Ratíškovice – Pětačtyřicetiletý Michal Plešingr spolu se svým bratrem založil před čtrnácti lety rodinnou vinařskou firmu. Navázal na více než třicetileté zkušenosti otce. Je ženatý a má dvě dcery, dvanáctiletou Kláru a dvacetiletou Kristýnu. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

10.9.2013

Vinař Petr Klásek: Nejdříve dej ty vinohradu, on pak dá tobě

Petrov /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmatřicetiletý Petr Klásek se pěstování hroznů a výrobě vína věnuje už od učňovských let. Spolu se svou rodinou obhospodařuje asi hektar vinic, někdy hrozny také nakupuje. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje první díl seriálu Vinaři pod lupou.

3.8.2013

Sbírala medaile na kole, pak zdolávala Pamír

Ždánice, Brno /KDYŽ TADY ZÁŘIL/ - Bývalá cyklistka Iva Stafová-Zajíčková vybojovala dvě stříbra a čtyři bronzy na mistrovství světa ve sprintu. Nyní dělá starostku Ždánic.

23.6.2013

Pivovar: Kunc měl odhodlání vytrvat a být solidní

Hodonínsko /HODONÍN VČERA A DNES/ - Při vyslovení příjmení Kunc se lidem v současnosti v Hodoníně často vybaví téměř jako synonymum slova pivovar či Švihák. Toto spojení se dá celkem snadno vysvětlit: Hodonínský minipivovar Kunc a jeho značka piva Švihák.

1.6.2013

Na náměstí měly často dostaveníčko husy

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/- Způsobem zástavby se Hodonín v minulosti od okolních vesnic dlouho nelišil a ráz někdejšího malého městečka byl zcela venkovský.

26.5.2013

Hodonín včera a dnes: Šedivý poutal na svou opravnu kolem ve zdi

Hodonín - Ještě okolo roku 1970 bylo možné cestou po levé straně Národní třídy od Domu umění k náměstí spatřit na jednom z domů do zdi zasazenou přední vidlici jízdního kola i s vypleteným kolem. Takovým poutačem na svoji firmu upozorňoval pan Václav Šedivý, který zde dříve opravoval bicykly. Původní profese pana Šedivého však souvisela s řemeslem dnes už trochu méně obvyklým. Ve své době byl Šedivý pokračovatelem skupiny vyhlášených hodonínských puškařů, kteří kdysi působili v Hodoníně.

19.5.2013

Domek, kde stála škola, byl rodištěm TGM

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Při procházkách městem Hodonínem není možné vynechat budovu v ulici Dobrovolského, která má nad portálem bustu i jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrygue Masaryka. V době svého vzniku byla tato budova spíše protikladem češství, postavena byla jako internát pro studenty německé reálky, takzvaný „Studentenheim".

5.5.2013

Zřídit stánek národního života? V Hodoníně záhodno

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Téměř na hlavní křižovatce stojí dnes už nenápadná budova, ve které se okolo roku 1900 odehrávalo mnoho důležitého, souvisejícího 
s mnoha oblastmi života našeho města. Jedná se o skupinu budov, v jejímž předním traktu řadu let sídlí restaurace Besední dům.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT