Do zoo přišel tehdy mladičký pár před třemi lety, aby tam časem nahradil dožívající lvy berberské. „Tak trochu jsme šilhali po lvech indických nebo i mladých berberských. Nedařilo se však sehnat zvířata, která by nebyla příbuzná a hned k mání. Nakonec se k nám dostala nabídka barevné mutace lvů jihoafrických," nastínil počátky historie chovu nového lvího poddruhu čisté krevní linie v hodonínské zoo její ředitel Martin Krug.

SOUTĚŽChcete vyhrát jednoroční vstupenku do některé z jihomoravských zoo? Na e-mail dagmar.slagorova@denik.cz posílejte vaše nejpovedenější fotky se zvířaty z jihomoravských zoo. Do předmětu zprávy napište SOUTĚZ. Redakční porota vybere nejlepší fotografie a společně se čtenáři internetové verze Rovnosti rozhodne o třech vítězích.

Pro osmiměsíčního samce pocházejícího z Lory Parku v Jihoafrické republice si do mezistanice v České republice jel ošetřovatel velkých koček Martin Dubšík. Mezi ním a kocourem však hned došlo k incidentu. „Lvíčka tam měli v kleci pro dravce, která s ním při nakládce neumožňovala žádnou manipulaci. Proto jsme přistavili transportní bednu a snažili se zvíře do ní vlákat na kus kuřete. To nevyšlo, proto jsme požádali o deku, že do ní lvíčka chytíme. Ten však na mne znenadání skočil a kousl mě do hrudníku. To mě naštvalo, tak jsem ho chytil a silou ho tlačil do bedny. Byl mou opovážlivostí tak šokovaný, že rezignoval, a než přišli s dekou, byl připravený k transportu," vylíčil chovatel první setkání s kocourem, který krátce po příjezdu dostal jméno Samba.

PARTNERKA Z POLSKA

Nový, „plavosrstý" obyvatel takzvaného starého šelmince v hodonínské zoo dlouho sám nezůstal. Už za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přijela stejně vybarvená a jen o několik dnů starší samička, které děti ve vyhlášené soutěži posléze vybraly jméno Nadira. „Byla to typicky hravá koťata. Pár dnů sice byla oddělena a poznávala se skrz mříže, ale hezky na sebe reagovala, vzájemně se volala. Když pak došlo k jejich spojení, trochu se poprala o kost, vzájemně se propleskla a pak už si spolu jen hrála a dováděla," popsal vztah zvířat Dubšík.

Lev jihoafrickýVelikost: 2,5 až 3 metry
Váha samce: 150 až 250 kilogramů
Váha samice: 110 až 180 kilogramů
Kde žije v přírodě: Lev jihoafrický jako takový žije v Transvaalu, Kapsku, Kalahari, Zambii a Zimbabwe. Lvi bílé formy se v přírodě vyskytují jen výjimečně.
V přírodě se živí: lovem býložravých savců antilopami, zebrami, buvoly či pakoni
V zoo se živí: Převážně hovězím, ale i vepřovým masem, k pročištění zažívacího traktu slouží kuřata a králíci. Lvi se krmí jen třikrát týdně a každý z nich sežere 6 až 7 kilogramů masa za den.
Způsob života: Společenská zvířata, žijí ve smečkách s pěti až třiceti, ale také více členy. V ní je jeden až čtyři dospělí samci, zbytek jsou samice a mláďata. Lvi loví většinou společně, samice však uloví tři čtvrtiny veškeré potravy. Samci mají za úkol bránit jiným samcům vniku na jejich území.
Počet mláďat: dvě až čtyři
Délka života: v přírodě asi 15, v zajetí 20 až 30 let
Stupeň ohrožení v přírodě: zapsaný v červeném seznamu IUCN v kategorii zranitelný
Bílá formaVzácně smetanově bílou barvu kůže i srsti lvů jihoafrických v Zoo Hodonín způsobuje takzvaný leucismus. Jde o poruchu pigmentace. Po příchodu lvů v barevné mutaci zvané lutino měla zoo historicky nejvyšší návštěvnost. Do statistiky si v roce 2014 zapsala číslo 160 170.

Nyní už je to přes dva roky, co dvojice obývá prostory pavilonu velkých kočkovitých šelem, které zdědila po lvech berberských stářím uhynuvším samci Benitovi a pozůstalé samici Nele, jež naopak zaujala místo ve starém šelminci. „Teď už to nejsou ta pověstná hravá koťátka, ale šelmy jak se patří. Samba si ale i tak dojde k mřížím pro podrbání za ušima. Je to mazel, vyžaduje to," poznamenal chovatel.

Kočkám dělá i jiné pomyšlení. „Ve snaze zachovat přirozené pudy zvířat jim schovávám různě po výběhu maso. Zatímco tygři v sousedství jsou pohodáři a svou kýtu klidně hledají třeba i pět minut, lvi bývají jako utržení z řetězu. Maso najdou hned a nijak se s ním nepářou," směje se Dubšík.

Na lvy prozradil i jiné věci. „Například Samba se jednou pokusil vylézt na třímetrový stromek s kmínkem o průměru sedm centimetrů. Vidět stopadesátikilovou kočku viset na stromě, to byl pohled pro bohy. Samozřejmě spadl a stromek zničil," řekl chovatel.

Jinak jsou lvi vyhlášení lenoši. Zatímco tygr je samotářské zvíře, lvi jsou naopak zvířata skupinová, což se projevuje i v jejich chování. „Válí se, odpočívají, hrají si. Avšak na rozdíl od tygra, který nachodí spoustu kilometrů při obchůzkách svého teritoria nebo při hledání partnerky v době páření, je hlavně lví samec netečný. Touží jen po plném břiše a nanejvýš po tom, udělat potomka," nastínil povahu krále zvířat Dubšík.

JSOU OBLÍBENÍ

Na své svěřence nedá dopustit, stejně jako většina návštěvníků. „Hodonínskou zoo navštěvujeme dvakrát ročně a pokaždé jdeme nejprve k výběhu lvů. Jsou nádherní, fascinující. Partnerka je doma sleduje na webové kameře. Nevynechá jediný den. Stále mě volá k počítači a oba se skvěle bavíme," svěřil se Jiří Mikoláš z Prahy.

BOHUNA MIKULICOVÁ