Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Této práci jsem se začal věnovat díky svému otci, který mě již od dětství zasvěcoval do výroby vína, o niž jsem se ale vždy zajímal. A nyní, kdy už je vše pouze na mně, je mým největším pomocníkem.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Odpověď podle mého názoru spočívá ve velmi kvalitní surovině, ze které je víno vyráběné. Proto klademe velký důraz na zdravotní stav jak námi obhospodařovaných vinic, tak vinohradů našich stálých dodavatelů. Dále vše závisí na pečlivosti při dodržování veškeré hygieny. A v neposlední řadě také na zkušenostech a teoretických znalostech vinaře.

Osmadvacetiletý vinař Jakub Čevela pracuje především s tradičními odrůdami révy vinné. Plánuje ale také vysadit novošlechtěnce či výstavbu nového sklepa.Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Zásadním pravidlem pro mě je, že kvalitní víno se dělá ve vinohradě. Ve sklepě je potom důležitá preciznost.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Nedá se říci, že bych pil víno každý den. Při práci ve sklepě ochutnám jen v případě potřeby jeho kontroly, kdy ho pozřu skutečně jen minimální množství. Doma si příležitostně otevřeme s přítelkyní sedmičku vína, stejně jako tomu je v případě rodinných oslav, návštěv či pouhých posezení s nejbližší rodinou.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

To záleží na ročním období. V létě si raději otevřu sedmičku bílého nebo růžového, v zimě naopak dávám přednost červenému vínu. Když se sejde více vzorků, tak si nejvíce pochutnám ke konci degustace právě na červeném.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Musí se zaměřit na celkový dojem vína. K hlavnímu chodu podáváme suchá a k dezertu raději sladší. V obecné rovině lze říci, že k červeným masům se hodí spíše červená vína a k bílým masům zase bílá. Ale i obecná pravidla jsou někdy od toho, aby se porušovala. Proto se nebojím experimentování, například ve smyslu skloubení chutí hovězího masa a náročnějšího bílého vína.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Jelikož jezdíme za kamarády do Savojských Alp, kde kupujeme tamní vynikající sýry, kombinace dobrého sýra a vína je pro mě tou nejlepší. To, jestli zvolit bílé, nebo červené, bych odvíjel od stupně vyzrálosti sýrů.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejkrásnější chvíle jsou pro mě ty, kdy se sejdeme s blízkými přáteli u sklenky dobrého vína. Zlé chvíle snad ani s vínem zažít nejde.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Protože jsem začal s vinařením teprve nedávno, tak se v této oblasti zatím jen rozhlížím. Na výstavy budeme dávat až ročník 2013. Ale za nemalý úspěch považuji téměř vyprodané zásoby sklepa ke konci roku.

Osmadvacetiletý vinař Jakub Čevela pracuje především s tradičními odrůdami révy vinné. Plánuje ale také vysadit novošlechtěnce či výstavbu nového sklepa.Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Prozatím je mou velkou motivací stavba nového vinařství. Ve sklepě, kde vyrábím víno, už se nemohu pořádně hnout, proto nyní řeším nové prostory. Chtěl bych také dosáhnout toho, že si lidé přestanou říkat, že na jižní Moravě se nedá udělat opravdu kvalitní červené víno.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

V sortimentu, kterým se zabývám, se vyskytuje většina tradičních odrůd. To však neznamená, že bych se nějak bránil novošlechtěncům. Ve výsadbě, již plánuji, počítám i se zastoupením nových odrůd.

Kterého ze svých konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Cením si každého poctivého vinaře, který vyrábí dobré víno z moravských hroznů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Děti zatím nemám, ale doufám, že si v budoucnu nějakého nástupce vychovám.