Kromě soudních historek sbírá pětašedesátiletý Břeclavan jednovětné výroky i celé úryvky ze soudních písemností. „Když kolegové objeví nějakou zajímavou větu ve spisech, nebo se jim stane něco v jednací síni, tak s tím doběhnou. Zásobují mě i kolegové a kamarádi z jiných koutů republiky a pošlou mi to. U nás v Břeclavi máme také všímavé zapisovatelky,“ prozrazuje Mužík.

Se svou zálibou začal už v roce 1979 v jedné firmě, kde pracoval jako podnikový právník. Už tam si uvědomil, že jsou ve spisech výroky k pousmání. Jako spisovatel se necítí. „Jsem sběratel, který chtěl ukázat, že i u soudu padne občas něco humorného. Chtěl jsem, aby se zasmáli i ostatní lidé,“ prohlašuje bývalý předseda břeclavského okresního soudu.

V prvních třech vydáních Ftákovin se objevilo okolo devíti stovek jednoslovných výroků. „Jsou pracovní, erotické z rozvodů a podobných líčení nebo manželské ze sporů o dělení majetku,“ jmenuje muž, který pracuje na břeclavském soudě od roku 1992.

Mikulovanka Jitka Plesz sbírá už od mládí různé recepty a kuchařky. Má doma i tu od Magdaleny Dobromily Rettigové.
Ve sbírce má i Rettigovou. Kuchařky si Plesz vozí také z cest

Sérii Ftákovin ilustroval břeclavský malíř Karel Křivánek. „Dal jsem tomu grafický kabát. U čtení jeho knih jsem se hodně zasmál. Líbí se mi, že neustále hledá veselé podněty ze své práce. Knihy se mi líbí jako celek,“ uvádí Křivánek.

Kromě Ftákovin vydal Mužík ještě knihu poskládanou z úryvků od starostů, znalců, policistů či státních zástupců, které byly součástí soudních písemností. „Stížnost jsem zatím žádnou nedostal, jména jsou změněná, případy se mohly stát komukoliv jinému,“ usmívá se odborník na pracovně-právní spory.

Je v kontaktu také s populárním právníkem a písničkářem Ivo Jahelkou. Ten ve svých dílech využil dva Mužíkovy vydané výroky. „Píšeme si spolu. Já vím o něm, on o mně,“ potvrzuje břeclavský soudce.

Hodonínské mažoretky.
Hodonínské mažoretky chtějí postavit obří leporelo. Mají už přes tisíc obrázků

Jeden z výroků, které Jahelka převzal, si pamatuje doteď. „Šel jsem manželce kupovat do obchodu kožich. Prodavačka si mě vzala stranou a řekla mi, abych manželce kožich nekupoval, protože by to vypadalo, jako bych vodil medvěda,“ vzpomíná Mužík.

Poctivý sběratel už dává dohromady materiál pro další knihu. Má zatím připravené jednoduché výroky i nějakou historku. „Je to dobrá věc. Jahelku samozřejmě znám z rádia, je dobré, že nesbírá zajímavosti ze soudů sám,“ říká Tomáš Havlík z Lednice na Břeclavsku.

Kdo je Josef Mužík
Věk: 65 let
Bydliště: Břeclav
Čím je zajímavý: Sbírá různé vtipné perličky a moudra ze soudních síní. Má jich přes tisíc. Vyšlo mu už pět knih, poslední v prosinci.
Nová výzva: Už začal shromažďovat zajímavé výroky a historky pro další publikaci.