Vůbec prvním rekordem bylo zatančení společné sestavy ve stejném oblečení. Rekordu se tenkrát zúčastnilo 751 dívek. „Tento rekord byl společně s některými dalšími zapsán i do Anglické knihy rekordů,“ upozornila vedoucí souboru Markéta Rašková.

Soubor Hodonínských mažoretek vznikl v roce 2002, kdy se do Hodonína přistěhovala jejich současná vedoucí Rašková. „Už od roku 1996 jsem vedla soubor mažoretek v obci Bělčice na Strakonicku v Čechách. Děvčata, která jsem tenkrát vedla, jsou nyní samy vedoucími svých mažoretkových souborů. Práce s mažoretkami je prostě můj život,“ uvedla s úsměvem Rašková.

PRVNÍ VE MĚSTĚ

Soubor je historicky první a nejdéle působící soubor mažoretek v Hodoníně, který se trpělivou prací a množstvím vystoupení probojoval až k domácím i zahraničním úspěchům. Děvčata reprezentovala Českou republiku na festivalech v Chorvatsku, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Slovensku, Francii nebo Španělsku.

Jsou také pořadatelkami už osmého ročníku Přehlídky mažoretek v Hodoníně a druhého ročníku Přehlídky Sluníčko, která si klade za cíl sjednotit zdravotně postižené lidi se zdravými.

Dívky však nevystupují jen skupinově, ale také sólově nebo ve dvojicích. „Za sóla i dua jsme získali skvělá bronzová místa v opravdu velké konkurenci,“ doplnila Rašková.

Mikulovanka Jitka Plesz sbírá už od mládí různé recepty a kuchařky. Má doma i tu od Magdaleny Dobromily Rettigové.
Ve sbírce má i Rettigovou. Kuchařky si Plesz vozí také z cest

Za veškerými úspěchy se skrývá tvrdá dřina. Děvčata se tréninkům věnují každou středu v prostorách hodonínského Kina Svět, kde mají své pevné zázemí. „Prostě společně vymýšlíme choreografie, hledáme správnou muziku a hádáme se u toho,“ doplnila s úsměvem Rašková.

Náročnost příprav potvrdila například Kristýna Gregorovičová, která působila jako mažoretka v nedalekých Šardicích na Hodonínsku. „Trénink trval vždy asi tři hodiny. Když se ale blížilo vystoupení, trénovali jsme i déle a častěji,“ uvedla Gregorovičová.

DO PELHŘIMOVA

Jejich nejbližší rekord je naplánovaný na 9. červen. Půjde o Obří leporelo. „Máme přes tisíc obrázků, které budeme skládat společně s diváky v Pelhřimově,“ informovala vedoucí souboru.

Aktivity Hodonínských mažoretek chválí například ředitel hodonínského Domu kultury Marcel Řimák. „Klobouk dolů. Kdyby byl každý aktivní jako paní Rašková, tak to se současnou mládeží vypadá úplně jinak. Několik jejich vystoupení jsem viděl, děvčata to dělají opravdu s chutí,“ řekl uznale ředitel Domu kultury.

Kdo jsou Hodonínské mažoretky
• soubor Hodonínských mažoretek vznikl v roce 2002
• jsou držitelkami dvaceti českých rekordů, které jsou zapsané v české i anglické knize rekordů
• vedoucí Markéta Rašková v minulosti trénovala soubory mažoretek také v Čechách
• v souboru momentálně působí třicet mažoretek 
• nejmladší děvčata mají tři a půl roku, nejstarším je šestnáct let

Ředitel okresního archivu se sídlem v Mikulově Miroslav Svoboda přetváří igráčky podle svých představ. Vytvořil i olympioniky.
U knížky usíná, proto vyrábí igráčky. Naposledy snowboardistku Samkovou