Brány rodinného vinařství Veverka ročně opustí přibližně deset tisíc lahví vín vyrobených z tradičních odrůd, jako je Ryzlink vlašský, rýnský, Rulandské bílé nebo Frankovka.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Od malička jsem chodil s dědou a babičkou do vinohradu, pak také s tátou do sklepa, kde jsem trávil spoustu času. Vystudoval jsem střední vinařskou školu ve Valticích, následně jsem pokračoval na Mendelově univerzitě v Brně. Absolvoval jsem roční stáž na vídeňské univerzitě, kde jsem získal množství poznatků. V Lednici jsem dokončil doktorát z oblasti vín a vinných destilátů. Víno mě tedy provází celý život.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Důležité je, aby každý vinař dělal svou práci dobře a poctivě. Základ kvalitnímu vínu se dává již ve vinohradě. Pouze z vynikající suroviny je možné udělat kvalitní víno a ve sklepě lze tuto vysokou kvalitu jen potvrdit. Samozřejmě k tomu přispívá také šetrné zpracování hroznů a příznivé podmínky skladování vín.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Snažím se přistupovat k vínu s úctou a pokorou a svou práci dělat poctivě. Hlavně ta dobře odvedená ve vinohradě je základem. Každý rok je výjimečný, což je na vinařství právě to nejzajímavější.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Víno degustuji téměř každý den, ale piji jen občas. Jelikož často řídím, tak si občas dám jen pár deci, především s dobrými přáteli.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Víno piji především podle nálady a také ročního období. V létě preferuji spíše vinný střik nebo lehčí bílá a růžová vína. V ostatních ročních obdobích to pak mám různě, vždy podle chuti. Mezi mé oblíbené odrůdy patří hlavně ty klasické Strážnické, jako je Ryzlink vlašský a Rulandské bílé. Na druhé straně nepohrdnu žádným kvalitním vínem z celého světa.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Záleží vždy na momentální chuti. Určitě je potřeba rozlišovat vína dle barvy a také podle obsahu zbytkového cukru.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Takových kombinací je mnoho, avšak velmi zajímavé je spojení zrajících sýrů a plných vín s vyšším zbytkovým cukrem s domácí jahodovou marmeládou.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Krásných chvil je a byla celá řada, zejména s dobrými kamarády. Ty nejhorší okamžiky jsou pohled na poničenou vinici především živelními pohromami.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Pro mě osobně je největším oceněním spokojený a vracející se zákazník.

Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Odpověď by byla asi stejný jako u předchozí otázky. Samozřejmě také pobyt v přírodě a pokračování v tradici vinařství na Slovácku. Chci dosáhnout mírného navýšení produkce za předpokladu, že se udrží standard. V lepším případě pak navýšení jakosti vín.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

V sortimentu vinice mám tradiční odrůdy jako Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a další. Na druhé straně se nebráním novošlechtěncům, ze kterých jdou udělat velmi zajímavá vína.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Vážím si všech vinařů, kteří svoji práci dělají poctivě, jsou otevření a féroví. Mezi nimi je spousta mých spolužáků a kamarádů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Na budoucnost samozřejmě myslím, ale jelikož mám děti ještě velmi malé, zatím těžko říct. Samozřejmě budu rád, pokud se pokračovatel vinařského řemesla najde.