Pokud ale nemáte žádné závodní ambice, nejde vám o zdolávání kilometrů, ale o pohodové projížďky s kamarádkami, jízdu do práce nebo za nákupy, pak bude tím pravým městské kolo.

Městská kola mají konstrukci uzpůsobenou tomu, aby byla maximálně pohodlná a díky svým doplňkům přizpůsobená tomu, abyste na nich mohla jezdit klidně i v šatech. Vybavíte si scénu z Menzlova filmu Postřižiny, ve které se krásná sládková Maryška v podání Magdy Vášáryové projíždí na kole a všichni pánové jsou z ní paf? Právě tak můžete na kole působit i vy.

Cyklostezka u Ostravice
KVÍZ: Kde má kolo vlaštovky a cyklista vlka?

Doba, kdy se výroba kol a cyklistického vybavení zaměřovaly především na muže, už je dávno minulostí. Milovnic cyklistiky stále přibývá. Svůj podíl na tom mají i ženy, které se zaměřily na dámy na kolech a jejich specifické potřeby. Patří k nim například Robin Bylenda, která založila v roce 2010 v USA jako první cyklistický obchod Pedal Chic s funkčními i módními koly a oblečením výhradně pro dámskou klientelu.

Elegantní dámská městská kola respektují vysoké nároky na design, jízdní komfort a snadnou ovladatelnost, které něžné pohlaví má. Pro pány nehraje při výběru kola barva a design zdaleka tak důležitou roli, jako pro dámy. Nicméně i tady se každý rok módní trendy mění a netýkají se jen kraťasů a cyklodresů, ale samozřejmě i rámů kol.

V současnosti převažují elegantní pastelové a tlumenější barvy, jako je pastelová modrá, svěží zelená, matná stříbrná nebo modrá, béžová, limeta, ale vybírat můžete podle svého vkusu z celé palety barev, ve které nechybí bílá, červená, černá nebo třeba fialová. A pokud toužíte být opravdu originální a mít jedinečné kolo, který nemá nikdo jiný, existuje i možnost nechat si udělat individuální design podle vlastního návrhu a mít na kole jméno nebo třeba logo. Fantazii se meze nekladou.

Nebojte se zeptat

Při výběru kola se nebojte ptát. Každý dobrý a zkušený prodejce vám s výběrem rád poradí a pokud je to možné, nechá vás si ho i vyzkoušet a krátce se projet. Tak nejlépe poznáte, jak se na kole sedí a jestli je pro vás dostatečně pohodlné, nebo bude lepší vybírat dál. I sebekrásnější kolo, pokud se vám na něm nebude dobře jezdit, je špatná investice a dřív nebo později ho zklamaně odložíte.

Při výběru kola hraje důležitou roli velikost rámu vzhledem k výšce vaší postavy a správné nastavení sedla, které předejde bolestem zad a šíje. Komfort dámského kola spočívá v tom, že je navržené s ohledem na anatomii ženského těla. Snížený rám je praktický, umožňuje jednodušší manipulaci s kolem i jízdu v sukni.

Dámské kolo má kratší řidítka, jiný úchop řidítek, kdy gripy jsou tvarovány pro menší ruku a bývají změkčeny gelem, brzdové páky se nastavují blíž k řidítkům. Sedlo je kratší, širší, přizpůsobené šířce pánve, ergonomicky tvarované a v exponovaných místech navíc vybavené gelem. Odpružené vidlice bývají řešeny pro nižší hmotnost. Důležitý je i kryt řetězu, nosič a blatníky.

V panské zahradě pod kunštátským zámkem
Vychutnejte si jízdu vlídnou krajinou Boskovicka

Při výběru kola nezapomeňte samozřejmě na doplňky, zaručující vám bezpečnou jízdu, jako je kvalitní osvětlení, perfektně padnoucí cyklistická helma, reflexní prvky a myslete i na držák a lahev na pití. A pokud se budete chtít vyhnout dopravním zácpám i přeplněné hromadné dopravě a budete na nákup pečiva a čerstvé zeleniny vyrážet na farmářské trhy na kole, bude se hodit i prostorný košík.

Vybrala jste si? Skvělé, teď už zbývá, abyste ke svému novému miláčkovi se dvěma koly doladila i sebe a investovala také do dokonalého oblečení. Řada firem už dnes nabízí celou dámskou kolekci od kraťasů přes bundy až po rukavice a ponožky laděné do jednoho designu.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik