Dnes už jízda na kole není pro ženy ničím výjimečným, byly ale doby, kdy městské dámy nad takovým počínáním pohoršeně zvedaly obočí. A že se nakonec ženy dokázaly prosadit i do ryze mužských závodů, to bylo na počátku 20. století úplně nevídané. Připomeňme si historii ženské cyklistiky od úplných začátků.

Kolem světa

Neobvyklý úkaz mohli vidět obyvatelé Chicaga v září roku 1895. Po tamějších ulicích jede žena v mužských šatech a na kole! A kdyby jen to, ona na něm právě objela celý svět. Průkopnici Annie Londonerry vítá nadšený dav. Na cestu vyrážela v červnu rok předtím, tehdy ještě v ženských šatech, a kromě map a turistických průvodců si vezla i malý revolver s vykládanou perleťovou rukojetí.

Volnočasové centrum Labyrint
Labyrint v Třebíči i Benešovo sídlo

Protože na štítku svého kola propagovala společnost Londonerry, po které později přijala i svůj pseudonym, vyinkasovala na cestu 100 dolarů v šecích. Prý si občas vypomáhala cestou vlakem, takže zlí jazykové říkají, že necestovala na kole, ale s kolem. I tak klobouk dolů pro tuto původně litevskou imigrantku do USA, která v mládí osiřela a musela se starat o mladší sourozence.

Ďábel v šatech

Mezi urputné závodnice na kole patřila Italka Alfonsina Strada. Narodila se koncem 19. století do chudé vesnické rodiny s mnoha sourozenci. Toužila po jízdě na kole, až jí ho její otec obstaral výměnou za deset kuřat. Alfonsina si jízdu na bicyklu natolik oblíbila, že se rozhodla zúčastnit i závodů. Na začátku dvacátého století něco nevídaného. Rodiče ji zrazovali, ale Alfonsina, v té době už přezdívaná Ďábel v šatech, měla silnou vůli a odradit se nedala.

S podporou bratrů se pod záminkou cesty na mši vypravila na své první závody. V třinácti letech dokázala porazit všechny chlapce a za skvělé umístění získala jako odměnu živé prase. Během krátké doby začala porážet všechny muže z blízkého i dalekého okolí, a tak se nakonec rozhodla startovat v otevřeném závodě s dvanácti etapami až do Taranta, které leží v místě oblouku „italské boty“.

V království Michala Marošiho. Občas dorazí i nějaká ta celebrita
Když je cílem bikerské legendy rozmazlený zákazník

Do závodu Giro d’Italia, jedné z Grand Tours v roce 1924, se přihlásila jako muž pod jménem Alfonsin Strada. Organizátoři sice podvod odhalili, přesto ji na závod pustili. Přihlášeno bylo 90 cyklistů a Alfonsina startovala s číslem 72. Závod to nebyl jednoduchý, dvanáct etap o celkové délce 3613 kilometrů v těžkém terénu odradil mnoho závodníků. Alfonsina ale bojovala statečně, pokračovala i po několika pádech. Když však v osmé etapě dojela po časovém limitu, byla vyřazena.

Mediální ohlas nakonec této ženě zajistil možnost účasti i v posledních etapách. Do cíle dorazila se ztrátou 28 hodin za vítězem, přesto dokázala aspoň dva muže porazit. Dojelo prý tenkrát pouhých 38 závodníků. Alfonsina mezi nimi. V závodění pokračovala i po svatbě. Její manžel a současně i trenér jí prý jako svatební dar daroval závodní kolo.

Když sport ovládá politika

Znáte poválečnou československou reprezentantku v dráhové cyklistice Ivu Zajíčkovou? Úchvatné výsledky, devítinásobná mistryně světa v jízdě na historickém vysokém kole, držitelka dvou stříbrných a čtyř bronzových medailí z MS v rychlostní cyklistice, v jízdě na dráze i ve sprintu. Narodila se do složité doby. V padesátých letech zažila kolektivizaci dědečkova hospodářství v rodných Ždánicích, její tatínek vystoupil z KSČ, a tak ho soudruzi za trest poslali pracovat do uranových dolů.

Ani u velmi aktivních cyklistek nemá jízda žádný negativní dopad na sexuální život
Jaký má vliv cyklistika na milostný život žen?

Iva Zajíčková (provdaná Stafová) s cyklistikou začala v brněnském oddíle TJ Favorit. Sportovní dráha se slibně rozvíjela a Iva věřila, že bude soutěžit na velkých závodech na Západě. Časté zákazy komunistického režimu ji ale nakonec přiměly k emigraci do Rakouska, kde měla příslib rakouského občanství i možnosti reprezentovat. S kariérou však musela brzy skončit, protože kvůli zásahu Československého cyklistického svazu nedostala licenci k účasti na mezinárodních soutěžích. Po konci kariéry se věnovala horolezectví, zdolala například Kilimandžáro a Pik Lenina. Po revoluci se vrátila zpět do Ždánic, kde ji zvolili starostkou.

Král(ovna) Lada

Nejúspěšnější cyklistkou naší historie je nejspíš Lada Kozlíková. Je držitelkou celkem čtyřiceti medailí z mistrovství České republiky, z toho 26 zlatých. Zúčastnila se tří olympiád, je čtyřnásobnou mistryní Evropy a mistryní světa. Sbírala tituly v časovce i v silničních závodech jako na běžícím pásu. Jako jediná cyklistka v historii dokonce vyhrála v anketě Král cyklistiky, každoročně vyhlašované soutěži s přímým přenosem v České televizi.

Cyklisté na Labské stezce.
Rande na kole končete s úsměvem na rtech, ne s jazykem na vestě

Dnes už Lada Kozlíková nezávodí, odešla z oboru a věnuje se jiné činnosti. Přesto bere kariéru jako obrovskou zkušenost. Vždyť jezdila po boku mistryň světa, olympijských vítězek, zažila největší závody, například ženskou Tour de France nebo Giro d’Italia. Jenže pak přišla borelióza, s ní další problémy a najednou byl závodění konec. Pohádka naší úspěšné cyklistky ale končí dobře. Král(ovna) Lada se v roce 2014 provdala za svého trenéra a cítí se šťastná.

Když uklízí lyže, vytahuje kolo

Kateřina Neumannová je známá jako vynikající závodnice v běžeckém lyžování, s šesti medailemi z olympijských her (Nagano, Salt Lake City, Turín), z toho jednou zlatou. Tato vynikající lyžařka však vynikla i v závodech horských kol. Byla dokonce první českou sportovkyní, která závodila zároveň na zimní i letní olympiádě. Jejím oblíbeným místem pro trénink je italské Trentino, kam si kolo bere velmi často. Na bikách startovala na olympiádě v Atlantě, kde si dojela pro 18. místo.

Cyklostezka okolo Ostravice, 10. dubna 2021 ve Vratimově.
Buďte na kole neodolatelná a nepřehlédnutelná

Ve sbírce má několik titulů mistryně České republiky, ale také bronz z mistrovství Evropy v kategorii XCO v roce 1995 ve Špindlerově Mlýně. Na mistrovství světa v roce 1995 skončila devátá, a tento výsledek čekal na překonání až do roku 2012, kdy jej vylepšila Tereza Huříková.

Malá Kačka

Kateřina Nash, rodačka z Prachatic, stejně jako Kateřina Neumannová patří mezi úspěšné běžkyně na lyžích. Obě pocházejí ze Šumavy, obě kombinovaly lyže i kolo. Kolegové jim prý říkali velká Kačka a malá Kačka. Katka Nash, dlouho známá pod dívčím jménem Hanušová, jako lyžařka startovala na olympijských hrách v Naganu i Salt Lake City. Největší úspěchy vybojovala na kole, jemuž se poslední roky věnuje naplno, na běžky už jde většinou jen rekreačně.

V cross-country získala po náročném souboji, kdy se dlouho držela na předních pozicích, páté místo na olympiádě v roce 2016 v Riu. Vyhrála závod Světového poháru v Mont-Saint Anne v roce 2013, celkově ve Světovém poháru skončila tehdy na 3. místě. Má ještě spoustu dalších medailí a úspěchů. Závodí navíc i v cyklokrosu, jako jediná Češka dokázala v SP zvítězit, a to dokonce pětkrát. Žije v Kalifornii, kam odešla na studia a vdala se za amerického běžce na lyžích Marcuse Nashe, po letech se nakonec rozvedli.

Dítě s přilbou na kole
Přilba na kolo může vašemu dítěti zachránit život

V prosinci oslavila 43. narozeniny, ale na sportovní důchod nepomýšlí. Navzdory zlomeninám, zpřetrhaným vazům a dalším zraněním, které ji za celou kariéru mnohokrát potkaly.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik