Kdy: sobota 3. srpna
Kde: Brno, nádvoří Příhrádku na hrade Veveří
Za kolik: 290 korun/předprodej, 350 korun/na místě

Od dolní jižní brány hradu začne v osm hodin patnáctikilometrové keltské tažení, tedy turistickým pochodem. V devět hodin se pak návštěvníkům otevřou stylové řemeslnické krámky, kde své umění ukáží kováři, mincíři, hrnčíři nebo šperkaři. „Pozvali jsme dokonce i druidku, která předvede keltské umění,“ uvedl jeden z organizátorů festivalu Vilém Kudrna.

Kdo raději dává přednost jídlu, ocení stánky s občerstvením. Lidé mohou ochutnat třeba medovinu nebo nejrůznější tajemné lektvary. Chybět nebude ani pivo.

Opravdové keltské hrátky začnou v pravé poledne. Díky sdružení Keltoi si lidé vyzkouší, jak Keltové v dávných dobách žili. „Součástí programu je i věštění nebo rituální malování na lidské tělo,“ řekl Kudrna.

Ve fontáně před Janáčkovým divadlem platí od začátku července zákaz koupání.
Měsíc zákazu koupání ve fontáně: lidé dál dovádí ve vodě, dosud bez žádné pokuty

Na své si přijdou i milovníci hudby. Na slavnostech totiž nejen s typickými keltskými a irskými skladbami vystoupí řada kapel. „Jsou to hlavně hudební slavnosti,“ vysvětlil Kudrna.

Od druhé hodiny odpoledne se tak na pódiu objeví třeba brněnská kapela hrající bretoňskou muziku Gwalarn nebo skupina Isara, která vystupuje se skladbami typickými pro britské ostrovy. „Texty nám překládá Václav Pinkava, který pracoval třeba na Sonetech od Williama Shakespeara,“ pochlubil se kapelník David Šelemberk. Kapela je podle něj originální v tom, že při vystoupeních kombinuje keltské nástroje třeba s elektrickou kytarou. „Baví nás to, ale musíme hrát s citem,“ dodal se smíchem Šembera.

Hudební vystoupení pak keltskými skladbami mimo jiné okoření také kapela Dick Ó Brass. „Keltské skladby mám moc ráda. Festival před pár lety navštívila kamarádka a odjížděla s nadšením, takže ji letos asi doprovodím,“ uvedla Michaela Mastná, která na slavnosti přijede z Litomyšle.

Součástí slavností jsou i ukázky nejrůznějších tanců. Na festivalu se totiž představí i několik tanečních skupin, mimo jiné sdružení Demáirt, jehož členové zároveň zahrají na dudy. Naučit starodávné tance se pak návštěvníky pokusí zástupci brněnského tanečního spolku La Quadrilla.

Vrcholem festivalového dne bude půl hodiny po deváté večer bubnové vystoupení Martina Malečka, na které o půl jedenácté naváže ohňová show. Slavnosti pak zakončí gaelic-rocková kapela Claymore.

Kromě keltských slavností mohou lidé navštívit i hrad Veveří.

Konečně můžeme šlápnout na cestu, kudy nejspíš prošel i český král Vratislav při obléhání města. Těmito slovy reagoval historik Muzea města Brna Petr Vachůt na cestu z doby kolem roku 1100, kterou objevili archeologové u Nemocnice Milosrdných bratří.
Při obléhání Brna tudy kráčel král Vratislav. Středověká cesta vedla k řece

Ochotníci ze Strážovic předvedou Mrazíka  
Zchladit se a užít si představení Mrazíka v podání divadelních ochotníků mohou všichni návštěvníci Mrazivé letní noci ve Strážovicích. Lidé se dočkají i tomboly, grilovaných dobrot nebo půlnoční soutěže. Atmosféru dokreslí i tematická výzdoba. Akce se uskuteční v sobotu od šesté hodiny večerní v areálu u školy ve Strážovicích. „Cena vstupenky je sto korun,“ uvádí pořadatelé.

V Hovoranech si zasoutěží ve hře pétanque  
Na turnaj tříčlenných družstev v tradiční francouzské hře pétanque se mohou těšit lidé, kteří dorazí do Hovoran. „Pro vítěze jsou připraveny medaile, poháry a věcné ceny,“ uvádí pořadatelé. Po skončení turnaje čeká na všechny táborák a opékání špekáčků. Sportovní odpoledne se uskuteční v neděli 4. srpna od 13 hodin na travnatém hřišti v Hovoranech.

Ilustrační foto.
Opravy nemocnice za 60 milionů. Chirurgii a internu čeká velká rekonstrukce

Kino zažije show stand up komiků
Letní kino v Lysicích na Blanensku v neděli hostí show Na stojáka. Svůj humor návštěvníkům předvedou známí stand up komici Ester Kočičková, Petr Cerha, Petr Vydra a Adéla Elbel. Začátek představení je o půl osmé večer. Vstupné na místě činí 250 korun.

U zámeckého skleníku zahraje dechovka  
U zámeského skleníku v Boskovicích se v neděli 4. srpna uskuteční další ze série letních promenádních koncertů. Tentokrát se návštěvníkům představí dechovka Boskověnka. „Dechová hudba Boskověnka je boskovickým posluchačům dobře známá. Opět zahraje jejich oblíbené melodie," uvedli pořadatelé. Promenádní koncert začíná ve tři hodiny odpoledne. Vstup na něj je volný. Za velmi nepříznivého počasí se akce nekoná.

Ilustrační foto.
Denní šichtu tráví na žhnoucí střeše

V Aqualandu si zatančí jako v Riu
Atmosféru světoznámého karnevalu v Riu de Janeiru si v sobotu užijí lidé v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Akvapark oslaví jedinečným karnevalovým programem šest let fungování. Lidé uvidí bubenickou show, taneční představení Marka Dědíka, lektora ze StarDance. Čeká je i soutěž v tanci macarena.

Lidé si pochutnají na dobrotách z mušlí  
Vongole na bílém víně s máslem a petrželí či mušle svatého Jakuba ala carbonara. I taková jídla mohou lidé ochutnat v sobotu třetího srpna na brněnském Burianově náměstí. Konat se tam bude druhý ročník festivalu Mušlobraní aneb Letní slavnosti mušlí. Vstup na akci, která začíná v jedenáct hodin dopoledne a potrvá do večera, je zdarma, za jednotlivé pokrmy ale musí lidé zaplatit. Návštěvníci se podle pořadatelů mohou těšit na bohatou nabídku slávek, ústřic, mořských mečů a dalších mušlí. Na místě seženou k jídlu také pití, například vína či piva z místního pivovaru.

Fanoušek motocyklové Grand Prix na brněnském Masarykově okruhu. Ilustrační foto.
Lavina fanoušků Grand Prix: pod dohledem dronů, autobusy pojedou každou minutu

Slavnosti lákají na víno a hudbu

V Dolních Dunajovicích na Břeclavsku se v sobotu konají tradiční Letní slavnosti vína. K dobré náladě bude hrát cimbálka, vystoupí dětský folklorní kroužek i pěvecké sbory. Zájemci okoštují vína místních i přespolních vinařů. Akce začne ve dvě hodiny odpoledne na návsi.

Natáčení filmu 3Bobule v Moravské Nové Vsi.
Natáčení 3Bobule: Hádek odhalí výrobu v kvevri. Po práci si dává sklenici vína

Na Neckyádě se návštěvníci namočí
Neckyáda na rybníce v Olšanech na Vyškovsku nabídne v sobotu spoustu zábavy. Účastníci se od jedné hodiny mohou těšit na soutěže na lávce, přehlídku a závod plavidel. O půl deváté večer pak začne letní noc s kapelou Modul.

Jaroslavičtí vinaři otevřou sklepy
První srpnová sobota patří v Jaroslavicích na Znojemsku tradičně otevřeným sklepům. Letos je otevírá devatenáct vinařů Vstupné je 150 korun a zahrnuje degustační skleničku. Sklepy budou otevřené od pravého poledne do osmi do večera. Letos jde o desátý ročník.

Čejkovice slaví krojované hody  
Páteční taneční zábava s kapelou Synchron zahájí v osm hodin večer v areálu koupaliště tradiční krojované hody v Čejkovicích na Znojemsku. V sobotu v půl desáté ráno převezme chasa hodové právo a po mši v deset hodin začne od jedenácti krojované zavádění. V osm večer následuje taneční zábava s kapelou Freeband. V neděli ve tři odpoledne program uzavře posezení na koupališti. Vstupné na zábavu je v pátek 100 korun, v sobotu 120.

Křepice zvou na desáté hry bez hranic  
Už podesáté pořádají Křepice na Znojemsku oblíbené hry bez hranic. „Šestnáct týmů z okolních obcí se utká v sedmi disciplínách. Je připravený také bohatý doprovodný program. Diváci si mohou vyzkoušet vodní fotbálek, zorball, soutěže s modely aut, nafukovací hrad se skluzavkou. Chybět nebude například ani možnost svezení na koni a poníkovi, vodění velblouda a lamy,“ uvedla za pořadatele Jana Šálková z obecního úřadu. Pořadatelé chystají i bohaté občerstvení. Od sedmi večer uzavře program zábava s kapelou VASR BAND.

PATRIK ŠVEC, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Vinice Šobes. Ilustrační foto.
Víno tam pěstovali legionáři, chutnalo i císaři. Snaží se zapsat Šobes do UNESCO