Od procházek zámeckým parkem k prohlídce výstavních sálů mohou od pátku přejít návštěvníci slavkovského zámku. „Jsme velmi rádi, že můžeme přivítat první návštěvníky. Jako historické muzeum už můžeme otevřít naše expozice, i když zatím bez skupinových prohlídek,“ uvedla ředitelka zámku Eva Oubělická. Na své si přijdou zejména rodiny s dětmi. „V přízemní galerii jsme připravili novou výstavu o večerníčcích, v parku máme další z oblíbených hledacích her a pro rodiny bude přístupná i dětská trasa historickými salonky, na které si děti mohou vyluštit šifru pana knížete,“ přiblížila ředitelka. Před zámkem bude v sobotu také oblíbený jarmark.

Někteří už v pondělí v centru Brna poseděli na zahrádce, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.
Češi nečekali na vládu a rozvolnili sami: zahrádky se plní také na jihu Moravy

Návštěvníci se vrací i na mikulovský zámek. „Dlouhou zimu jsme využili k přípravě nových výstav i opravám sálů. Konečně tak můžeme představit například výstavu Keltové pod Pálavou, která návštěvníkům představí dobu, kdy Pálavu okupovaly keltské kmeny a římské legie,“ sdělila Anna Soldánová z mikulovského muzea.Alespoň nádvoří si mohou lidé prohlédnout na oblíbených hradech. O květnových víkendech jsou otevřené přístupné vnější prostory na Pernštejně, Veveří na Brněnsku a Bítově na Vranovsku. Sezonu zahájil i Nový Hrádek u Lukova na Znojemsku. Z Bítova se mohou návštěvníci už vydat i na blízký Cornštejn. Zřícenina je otevřená v květnu o víkendech. Na své si opět přijdou rodiny s dětmi. „Do historie Cornštejna je vtáhne dobrodružná hra inspirovaná pověstmi o Bílé paní a cornštejnském pokladu. V několika zákoutích zříceniny hradu Cornštejna na ně při individuální prohlídce čekají příběhové panely s úkoly,“ lákala autorka hry Monika Mažárová z Jihomoravského muzea ve Znojmě. Právě tato instituce vyhledávanou zříceninu Cornštejn spravuje.

Dalští tipy z jihu Moravy


Rozhledny


Vyšicko u Mutěnic
Kdy: bez omezení
Kde: Mutěnice
Rozhledna Vyšicko u Mutěnic na Hodonínsku láká turisty. Výletníkům se naskytne krásný výhled nad malebnými vinicemi, které jsou rozprostřené po strmých úbočích Vyšického kopce. Při dobré viditelnosti lze zahlédnout Chřiby či Babí lom u Kyjova.


Žernovník
Kdy: bez omezení
Kde: Žernovník
Proč přijít: Rozhledna z bývalého vodojemu láká k návštěvě výletníky nedaleko vsi Žernovník na Blanensku. Z patnáct metrů vysoké šestiboké věže lze po vystoupání třiašedesáti schodů za pěkného počasí dohlédnout až k Jeseníkům i na Pálavu anebo na hrad v Boskovicích. Rozhled se otevírá do celého širokého okolí s pohledy ke Svratecké hornatině, Drahanské vrchovině a na Hořický hřbet.

Lednický park a zámek se zahradou
Dechberoucí architektura v rozkvetlých zahradách. Vyrazte na výlet do Lednice

Hry venku


Zvířátková stezka
Kdy: do odvolání
Kde: Vracov
Další zábavu pro rodinné vycházky ve Vracově připravili pracovníci tamního střediska volného času. Účastníci budou potřebovat chytrý telefon, aplikaci na čtení QR kódů, mobilní data, drobnou odměnu do cílové schránky či kamínky na výměnu. Stezka začíná na konci ulice Ernestovské. Celá trasa vede po lesních cestách a až k cíli je značena červenou páskou. Na trase čeká účastníky osmnáct zastavení.


Záchrana Violky
Kdy: denně od 6.00 do 18.00
Kde: Slavkov u Brna, zámecký park
Hru nazvanou V trávě aneb Kytičky se netrhají si mohou zahrát děti v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Dobrodružnou výpravu za záchranou nezbedné Violky mohou podniknou zájemci až do 28. května. Odměnu si soutěžící mohou vyzvednout v informačním centru, které se dočasně nachází na zámeckém nádvoří.

Nový přístav ve Veselí nad Moravou před otevřením.
Přístav ve Veselí? Lodím otevřou zřejmě ještě v květnu, hausbóty jdou na dračku

Hra v Kyjově
Kdy: do 21. května
Kde: Kyjov, park
Hned třináct úkolů připravili organizátoři z Domečku pro děti v kyjovském městském parku. Na každém stanovišti zjistí soutěžící jedno písmeno, potom je potřeba ze všech získaných písmen poskládat spojení dvou slov. Výsledek svého snažení mohou úspěšní luštitelé poslat na pribylova@domecekkyjov.cz.


Kvíz na kolejích
Kdy: do 30. června
Kde: Letovice
Na devíti stanovištích od zastávky Letovice k letovickému železničnímu nádraží povede zvídavé zájemce nová hledací hra letovického střediska volného času. Podrobnosti najdou zájemci na webu střediska. Za správné vyluštění úkolů je čeká malá odměna v pokladně letovického nádraží.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Tradici Miss kompost udržuje Petr Divácký se šardickou generací žížal

Trhy


Farmářské a řemeslné trhy
Kdy: sobota od 9.00
Kde: Slavkov u Brna, zámek
Příležitost k procházce zámeckým parkem a nákupu originálních výrobků mají v sobotu lidé ve Slavkově. Po delší době bude k vidění například i stánek plný ručně vyráběných, dřevěných krmítek, misek a svícnů. Všichni prodejci se na místě zdrží do jedné hodiny po poledni.

Online koncert

Blahopřání s písničkou
Kdy: sobota od 12.00
Kde: online, ČRo Brno
Dechovky Dubňanka a Místříňaka zahrají v sobotu v poledne ze znojemského pivovaru i na přání posluchačů online koncertu. Přenášet ho bude Český rozhlas Brno na svých vlnách i online s videopřenosem na YouTube kanálu koncertů Českého rozhlasu. Vystoupení začne v poledne.

Dobíjecí stanice pro elektromobily - Ilustrační foto.
U vlakového nádraží v Hodoníně se chystá dobíjecí stanice pro elektromobily

Za poznáním


Archeopark Pavlov
Kdy: denně kromě pondělí od 9.00 do 16.00
Kde: Pavlov
Vrátit se na místo, kde před třiceti tisíci lety žili lovci mamutů, mohou lidé v Pavlově. Moderní a neobvyklé muzeum umístěné pod zemí získalo roku 2016 architektonickou cenu. Zájemci o prohlídku se musí telefonicky objednat na čísle 519 322 126, kapacita je totiž omezená na třicet návštěvníků.

Antrophos v Brně
Kdy: denně mimo pondělí od 9.00 do 18.00, sobota a neděle od 10.00 do 18.00
Kde: Brno
Pavilon Anthropos nedaleko brněnského Výstaviště a Dietrichštejnský palác na Zelném trhu jsou prvními objekty Moravského zemského muzea, které jsou opět otevřené pro návštěvníky. V Anthroposu na ně čekají expozice přibližující život a prostředí prehistorických lidí. V Dietrichštejnském paláci najdou expozice věnované například Velké Moravě, moravskému středověku nebo stálou expozici geologie. Palác je otevřený denně od středy do neděle. Pavilon Anthropos denně mimo pondělí. Při všech prohlídkách platí povinnost nosit respirátory, používat dezinfekci a udržovat odstupy.

Nálezy ze záchranného archeologického výzkumu v Žarošicích.
FOTO: Archeologové objevili u Žarošic dva hroby, v jednom byla kostra dítěte


Bylinková zahrada
Kdy: denně od 14.00 do 18.00 , o víkendech od 10.00 do 18.00
Kde: Valtice
Svou letošní sezonu už zahájila Bylinková zahrada ve Valticích. Zájemci ji najdou v bývalém zámeckém zahradnictví u valtického zámku. Návštěvníci v ní najdou tematické záhony s více než třemi stovkami druhů bylin od léčivek přes rostliny používané k barvení tkanin či dochucování pokrmů, ale také byliny považované odedávna za magické. Součástí zahrady je i malý třešňový sad. Bylinková zahrada nabízí dospělým příležitost k poučení i odpočinku mezi voňavými záhony, pro děti je připravené pískoviště s hračkami i konévkami pro zalévání záhonů.

Plavby


Baťův kanál
Kdy: všední dny v 11.00 a v 15.00, víkendy od 10.00
Kde: Petrov
Koho láká výlet spojený s plavbou po vodě, může si naplánovat cestu nejmalebnějším úsekem Baťova kanálu. V přístavu Petrov na Hodonínsku si zájemci mohou půjčit čluny i kajutové lodě. Pořádají zde i pravidelné plavby okolo Petrova, kde se cestujícím během půlhodinové jízdy dostane navíc výkladu o historii a současnosti Baťova kanálu a také o přírodě, zvířatech a rostlinách jižní Moravy. V květnu je možné vyrazit na cestu výletní lodí od pondělí do pátku v jedenáct hodin dopoledne a ve tři hodiny odpoledne. O víkendech a svátcích vyrážejí lodě čtyřikrát za den, a to mezi desátou dopoledne a čtvrtou odpoledne, vždy ve dvouhodinových intervalech.


Plavba k minaretu
Kdy: denně od 9.00 do 17.00
Kde: Lednice
Zažít vyhlášené zahrady v plném květu mohou návštěvníci lednické zámecké zahrady a parku. K minaretu se mohou výletníci navíc svézt lodí. Ty plují denně v půlhodinových intervalech od deseti dopoledne do pěti odpoledne, poslední plavba zpět od minaretu k zámku je v půl šesté.

Nová mláďata klokanů obrovských v hodonínské zoologické zahradě. Foto: Josef Petrica
FOTO: Mláďata klokanů obrovských v hodonínské zoo opouští vaky svých maminek

Výstavy

Galerie v Hodoníně
Kdy: do 23. května, všední dny kromě pondělí od 9.00 do 17.00, sobota a neděle od 13.00 do 17.00
Kde: Hodonín
Prohlédnout si hned tři výstavy, které byly přístupné pouze v on-line prostředí, mohou návštěvníci Galerie výtvarného umění v Hodoníně. K vidění jsou díla Pavla Herynka, Cyrila Urbana a Pavla Vavryse.


Fait Gallery Brno
Kdy: od úterý do soboty od 11.00 do 18.00
Kde: Brno
Milovníci výtvarného umění se mohou po pauze těšit těšit na výstavnickou sezonu v Brně. Nové výstavy Petra Veselého, Davida Možného a Kristiána Németha otevřela v polovině týdne brněnská Fait Gallery. Umělecké centrum působí ve velkorysých prostorách ve Vaňkovce. Nynější výstava bude k vidění do poloviny srpna.

Zemědělské muzeum
Kdy: denně od 9.00 do 17.00
Kde: Valtice
Příběh o poctivém řemesle a hojnosti dobrého vína nabízí jako svou první letošní výstavu Národní zemědělské muzeum ve Valticích, které od počátku týdne opět vítá návštěvníky. Výstava představí profese, jako je bednář, řezbář, košíkář, kovář, sklář a další. Muzeum je otevřené denně od devíti ráno do pěti odpoledne.