Hobby westernové závody v Lanžhotě

KDY: sobota od 13.00
KDE: Lanžhot
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Proč přijít: Dusot koňských kopyt a halekání kovbojů i sličných kovbojek v sedlech. Jako uprostřed westernového filmu se ocitnou v sobotu odpoledne návštěvníci Hobby westernových závodů v Lanžhotě. Začínají v jednu hodinu odpoledne v areálu rodinné farmy Delta Jane naproti tamního Jednotného zemědělské družstva.

Kromě regulérních sportovních disciplín, v nichž jezdci a jezdkyně předvedou své umění v ovládání koně si diváci užijí takzvané sranda soutěže. „Pro pobavení diváků tradičně předvedou jezdci známé kovbojské kousky, které běžně vídáme ve filmech. Například převážení vlajky, sehnutí se z koně pro klobouk na zemi a další,“ láká na zábavu spolumajitel pořádající farmy Marek Blažej.

Jasmína mrkosová, 1. července 2020, Brno, 3380 g, 50 cm
Právě jsme se narodila. Vaše miminka 29. týdne 2020

Upozorňuje však, že se jedná především o sportovní klání, které ale nijak neubírá na atraktivnosti pro diváky. „Jedná se o seriál závodů, který se koná na celé jižní Moravě. Pořádá ho Spolek westernových jezdců, který čítá na dvanáct členů, kteří jezdí westernové disciplíny. Kvůli Covidu jsou letos ale jen čtyři závody, z toho jeden právě teď u nás v Lanžhotě,“ podotýká Blažej.

Diváci uvidí podle něj klání zhruba dvaceti závodníků a závodnic. Soutěžit budou v celkem šesti disciplínách. Čeká je například slalom kolem tyčí, barelů, sprint i jinak odborně zvané Barrel race, Pole bending, Flag race, Speed barrels a další soutěže.

Na klání by se rád jel podívat i nadšený chovatel koní Radek Soukop z Vranovic. „Zřejmě mě to ale nevyjde, máme žně, když nebude pršet musíme sklízet obilí,“ posteskl si.

Ilustrační foto.
Nadstandard. Na kyjovské chirurgii zřídí tři jednolůžkové pokoje

Ostatní příchozí však potěší i přítomnost ikony jihomoravského westernu dvaasedmdesátiletého Oldřicha Zmeškala ze Žarošic-Pšeničné na Hodonínsku. „Je to v našem ranku vážená a známá osobnost. Říkáme mu kovboj dědek. Dodnes jezdí na koni, absolvuje všechny disciplíny, jezdil i rodeo. A vypadá přitom jak reklama na Marlboro,“ směje se se známkou úcty Blažej.

Ročně navštíví závody na dvě stě diváků, také tentokrát je pro ně připraveno občerstvení. Pochutnají se na pečených žebrech, bramborách i grilovaných cigárách, chlazeném pivu i nealkoholických nápojích. „Večer pokračuje volnou zábavou v country stylu, vezmeme kytary a budeme hrát nebo si pustíme reprodukovanou hudbu. Je to akce pro lidi, kteří mají rádi koně a western, neděláme z toho žádnou šou,“ zve Marek Blažej. Vstupné na akci je dobrovolné, jen závodníci zaplatí startovné ve výši tři sta korun.

TIPY Z HODONÍNSKA

Svatojakubské hody v Moravské Nové Vsi
KDY: neděle - úterý, sobota předhodové zpívání
KDE: Moravská Nová Ves
ZA KOLIK: neuvedeno

Tradiční hody s bohatým programem nabízí místním i návštěvníkům od neděle do úterý Moravská Nová Ves. Hodaři se sejdou už v sobotu 25. července na předhodové zpívání. Vystoupí cimbálová muzika Jatelinka a její sólisté, mužské a ženské sbory domácí i přespolní s doprovodem cimbálové muziky Břeclavan a další muzikanti a tanečníci.

Letní rocková noc na Hotařské búdě
KDY: sobota od 20.00
KDE: Strážnice
ZA KOLIK: neuvedeno
Na Hotařské búdě ve Strážnici bude v sobotu hřmět bigbít v podání kapely FO3. „Dohodli jsme se s Fotrama, že zahrají jednu červencovou noc na Hotařské. Ti souhlasili okamžitě. Tato akce je na revanš za zrušený Rockový kemp na konci prázdnin,“ uvedli pořadatelé. Letní rocková noc na Hotařské búdě začne v sobotu v osm večer.

Koncert folkové kapely Nic víc
KDY: neděle od 18.00
KDE: náměstí, Strážnice
ZA KOLIK: vstup volný
Koncertem folkové kapely Nic víc pokračuje v neděli odpoledne program kulturního léta ve Strážnici. Svoje písně o lidech, lidských věcech, zahraje sestava muzikantů ze Strážnice a Vnorov na strážnickém náměstí od šesti večer. Vstup je volný.

Baťák pozpátku
KDY: pondělí od 15.00
KDE: Veslařský klub, Hodonín
ZA KOLIK: neuvedeno
170 let od narození T. G: Masaryka oslaví v pondělí hodonínští veslaři ve svém klubu. Od tří hodin ho promění v obrázek první republiky s dobovými kostýmy, auty, plavidly i zákusky. Vystoupí swingoví tanečníci i akvabely v historických plavkách. K vidění bude Masarykova Tatra80. Pořadatelé nabídnou i program pro děti. V osm večer připlují po Baťově kanálu veslaři a předají Baťův dar k Masarykovým sto sedmdesátým narozeninám. Večer pak bude pokračovat elektroswingovým hudebním večírkem.

Ani o den dýl
KDY: pátek od 20.30
KDE: KD, Hodonín
ZA KOLIK: 200 korun
Rozverné představení o tom, jak těžké může být zbavit se vlastní ženy, nabídnou v pátek pořadatelé na letní scéně kulturního domu v Hodoníně. Hrají Jan Julínek, Leoš Peteráč a Aneta Bačíková. Představení začne v půl deváté večer, vstupné je 200 korun.

DALŠÍ TIPY

Brno

Ochutnávky malých pivovarů
KDY: pátek až neděle od 13.00
KDE: Brno, Zelný trh
ZA KOLIK: vstup volný

Stánky s desítkami druhů piv z vyrostou v pátek ve třináct hodin na Zelném trhu v Brně. Konají se tam ochutnávky produktů z celkem osmnácti českých malých pivovarů. Organizátoři rovněž slibují, že každý stánek doplní i o regionální speciality k jídlu a doprovodný program. Akce potrvá do neděle.

Blanensko

Zábavy při tradiční pouti
KDY: pátek a sobota od 20.00
KDE: Boskovice
ZA KOLIK: 100 korun

Na parkovišti před zimním stadionem i na výletišti na Mazurii chystají pořadatelé v pátek a sobotu vždy v osm večer zábavy při tradiční pouti v Boskovicích. U stadionu hrají v pátek Arcus, v sobotu ve stejném čase Tandem, vstupné bude po stokoruně. Na Mazurii hrají Třetí zuby a Akcent.

Břeclavsko

Bobří neckyáda na Dyji
KDY: sobota od 13.00
KDE: Břeclav
ZA KOLIK: neuvedeno
Kopec zábavy na rozličných plavidlech si mohou užít účastníci Bobří neckyády na Dyji v Břeclavi. Uskuteční se v areálu veslařského klubu v sobotu  od jedné hodiny odpoledne. Kromě plavby na čas se posádky utkají o nejkrásnější plavidlo. Předtím si ale ještě mohou zaběhnout triatlon Construct Man 2020, a to včetně dětí. Začíná v půl jedenácté dopoledne. Po celý den je připravený bohatý program a zájemci mohou soutěžit i v přetahování lanem o bečku piva.

Vyškovsko

Lulečská lávka
KDY: sobota od 14.00
KDE: Slavkov u Brna
ZA KOLIK: neuvedeno

Spoustu legrace, sportu i zábavy slibuje tradiční klání Lulečská lávka v Lulči na Vyškovsku na koupališti U Libuše. Závodníci se tam v sobotu 25. července utkají v přechodu přes úzké dřevěné přemostění přes vodu ve třech kategoriích a třech disciplínách. Pořadatelé zvou i na bohatý doprovodný program a dobrou muziku.

Znojemsko

Dej si food
KDY: pátek a sobota od 10.00
KDE: Znojmo
ZA KOLIK: vstup je zdarma

Ve Znojmě začíná v pátek premiéra festivalu uliční gastronomie Dej si food. V ulici Přemyslovců najdou návštěvníci od deseti dopoledne vinnou cestu, v sousedním areálu pivovaru pořadatelé chystají tři desítky foodtrucků s originálním občerstvením, workshopy, kuchařské a barmanské show i hudební program. Festival pokračuje v sobotu.