„Z celkových výsledků v Prušánkách byl cítit velký hlad po změně. Tedy kromě toho, že je Zbyněk Němeček starosta, tak by mohl mít docela silný mandát pro zavádění takových programových bodů, jakými jsou transparentnost a šetrné hospodaření s veřejnými prostředky. Myslím si, že může ukázat to, o čem pirátská politika je,“ řekl předseda pirátského krajského sdružení Radek Holomčík.

Připomněl, že právě jihomoravské krajské sdružení je jedním z těch, které má teď více zastupitelů, než mělo po minulých volbách. „Přibyly i městské části v Brně, ale posílili jsme hlavně v okresech Hodonín a Břeclav. Znamená to, že minimálně na jihu kraje se nám daří posilovat a přitahovat lidi, kteří se chtějí věnovat komunální politice. Budu doufat, že je to začátek trendu, který bude pokračovat,“ uvedl bývalý poslanec Holomčík.

Ustavující jednání zastupitelstva v Prušánkách.
Prušánky mají nové vedení, starostou je pirát Zbyněk Němeček

Od středy pak první Pirát usedl mezi místostarosty v prvním nebrněnském okresním městě, a to v Břeclavi. Novým místostarostou z kandidátky Mladých a neklidných je středoškolský učitel češtiny a společenských věd Petr Vlasák, který je zároveň předsedou pirátského místního sdružení Slovácko pro okresy Břeclav a Hodonín. „Před volbami jsme si na Slovácku vytyčili jako cíl navýšení počtu zastupitelů a čekali jsme, jak uspějí naše želízka v ohni v Prušánkách, kde měli velice aktivní kandidátku, potom ve Vracově, v Břeclavi a pak také v Mikulově a Dubňanech. Nakonec z toho byl úspěch, který předčil očekávání,“ řekl nový místostarosta Břeclavi.

Vyzdvihl také roli zdejšího přístavu SloPiCe, tedy Slováckého pirátského centra u tamní synagogy. „Určitě nám pomáhá prakticky, nejde o klasickou politickou kancelář, ale funguje jako sdílený prostor a zázemí pro schůze, akce i kampaň. Navíc pomáhá i symbolicky, ukazuje totiž na to, že počtem členů i kandidátů v mnoha obcích a městech si zasloužíme mít vlastní centrum, a že nejsme jen stranou liberálů ve velkých městech, jako Praha, Brno či Olomouc, kde jsou další pirátská centra,“ upozornil Vlasák s tím, že v komunálních volbách tak například zvítězila Změna pro Vracov s pirátským lídrem, byť skončila v opozici. Piráti v Mikulově, Dubňanech či Strážnici ještě na ustavující zastupitelstva čekají.

Počty pirátských zastupitelů v okresech Hodonín a Břeclav s pořadím ve volbách:
Břeclav - Mladí a neklidní Břeclav: 2 pirátští zastupitelé, místostarosta Petr Vlasák, 2. místo
Veselí nad Moravou - Jedenadvacítka nezávislých a Piráti: první náhradník Pirát, 7. místo
Mikulov - Česká pirátská strana: 2 zastupitelé, ustavující zastupitelstvo v pondělí, 6. místo
Dubňany - Dubňany srdcem: lídrem Pirát, ustavující zastupitelstvo v pondělí, 3. místo
Strážnice - Strážnice srdcem s podporou Pirátů: nejvíce preferenčních hlasů Pirát, ustavující zastupitelstvo v pondělí, 6. místo
Vracov - Změna pro Vracov: lídrem Pirát, opozice, 1. místo
Prušánky - Mladí pro Prušánky: lídrem Pirát, starosta Zbyněk Němeček, 1. místo
Tvarožná Lhota - Nezávislí: jeden pirátský zastupitel, 1. místo

Politologové ale jižní pirátský optimismus výrazně krotí. „Jde o úspěch konkrétních osob tím spíš, když byli často na nezávislých kandidátkách. Jde o drobné výjimky, z nich nelze odvodit obecné pravidlo. Když se podíváme na celková čísla v kraji a v republice, tak Piráti v zásadě zůstali na velmi nízkých počtech z minulého volebního období. Navíc postavili opět velmi málo kandidátů. Celkově jim výsledky těchto voleb nedávají žádný důvod k optimismu, ale jejich pozice nikdy nezávisela na komunální politice,“ upozornil děkan brněnské fakulty sociálních studií Stanislav Balík s tím, že pro Piráty jsou důležitější volby vyššího řádu. Například ty celostátní nebo do Evropského parlamentu.

Podobně to vidí i politolog Miloš Gregor, úspěch pirátských kandidátů v příhraničních okresech se ziskem postu starosty i místostarosty vnímá spíše jako výjimku. „Je logické, když měli celou řadu kandidátů, že někteří z nich uspěli. Dařilo se jim v Praze, kde dosluhující primátor relativně uspěl, i když byl poražen koalicí Spolu. Jinak totiž v celostátním měřítku komunální volby pro Piráty nedopadly příliš slavně,“ uvedl Gregor.

Podpis koaliční smlouvy ve Veselí nad Moravou.
Trojkoalice se ve Veselí zavázala smlouvou, novým místostarostou bude Nekarda

Podle jeho kolegy Michala Pinka, až když budou mít Piráti na jižní Moravě osmdesát či sto starostů nebo místostarostů, tak se dostanou na rozlišovací hladinu, a to vzhledem k tomu, že je v kraji téměř sedm stovek obcí. K tomu ale podle něj potřebují vybudovat i ve své struktuře image etablované politické strany. Například místní sdružení v Jihomoravském kraji totiž pokrývají Brno, Znojemsko a Slovácko, s dalšími základnami v Blansku a Boskovicku. Třeba vyškovský okres tak v této struktuře není.