Předchozí
1 z 4
Další

Starosta František Lukl v atriu kyjovské radnice.Starosta František Lukl v atriu kyjovské radnice.Zdroj: Deník/Petr Turek

František Lukl
starosta Kyjova

Na snížení počtu zastupitelů z 27 na 21 jsme se v zastupitelstvu shodli napříč politickým spektrem. Hlavní motivací, proč jsme tento krok udělali, je úspora peněz v horších časech. Jednadvacet zastupitelů je současně dostatečný počet pro udržení názorové plurality při našich jednáních.

Méně kandidátek oproti minulým komunálním volbám mě mrzí, je to bohužel důkaz, že chybí aktivní lidé se zájmem o dění ve městě. I když to v Kyjově není tak dramatické – oproti 7 kandidujícím subjektům se jich letos bude o hlasy voličů ucházet 6, což není úplně málo.

Kompletní informace o volbách na Hodonínsku najdete ZDE

Ivo Pojezný, bývalý poslanecIvo Pojezný, bývalý poslanecZdroj: Deník/Petr Turek

Ivo Pojezný
Bývalý poslanec

Je to reakce na doby, kdy už nikdo nechce kandidovat do zastupitelstva. Tedy dát dohromady kandidátku sedmadvaceti lidí není jednoduché. To si myslím, že byl hlavní důvod těch, kteří to navrhli. Jinak jsme spíše v minulosti podporovali variantu sedmadvaceti zastupitelů, protože jsme chtěli, aby zastoupení obyvatel bylo co nejpočetnější.

Nicméně vím, že do politiky už nikdo nechce a kandidátky se sestavují mizerně.

Petr Valihrach, zastupitelPetr Valihrach, zastupitelZdroj: Pro Kyjov

Petr Valihrach
zastupitel

Města podobné velikosti mají kolem jednadvaceti zastupitelů. Za mne to byl krok správným směrem, který se měl udělat už dávno. Počet kandidátek klesl jen o jednu.

Pavel Berka, kyjovský radníPavel Berka, kyjovský radníZdroj: KDU Kyjov

Pavel Berka
kyjovský radní

Jednoznačně je to finanční úspora na odměnách. To je hlavní důvod. Žádnou nevýhodu v tom nespatřuju. Nešlo o naši iniciativu, ale neměli jsme s tím problém. Vzhledem k velikosti Kyjova je jednadvacet zastupitelů je odpovídajících, sedmadvacet bylo zbytečně předimenzované. Navíc s tím souvisí i snížení počtu radních na sedm.

Radnice na Masarykově náměstí v Kyjově.
Předvolební reportáž z Kyjova: místní budou mít užší výběr