„Pořad představuje období od masopustů přes dobu postní až po dobu velikonoc a velikonoční zvyky,“ říká autorka pořadu Markéta Mikulčíková. Program, který je tradičně první dny určený především školám, měl původně trvat jen tři dny, a to od čtvrtka do soboty. „Letos byl ze strany škol tak obrovský zájem, že pan ředitel rozhodl o prodloužení o jeden den, tedy o středu,“ informovala Mikulčíková.

Malé návštěvníky v areálu přivítal medvědář s mužem v masopustní masce představující medvěda. Místo srsti měl kožich ze slámy. „Když si medvěda pohladíte, budete mít celý rok hojnost a štěstí,“ říká medvědář, který tančící maškaru doprovází na malou tahací harmoniku.

V domě z kotovic se děti dozvídají o historii masopustu. Ten začínal v období šestého ledna, tedy na Tři krále, a končil úterkem před Popeleční středou. „Dřív se chodilo na obchůzku se šavlemi, které byly na konci ostré a na něž se napichovala výslužka,“ přiblížila dětem Jarmila Vrtalová.

Další zastávku mají děti u kuchařek, které smaží boží milosti. „Dělají se z vajíček, mouky, rumu, piva nebo klidně i vína a samozřejmě z cukru, aby byly sladké,“ popisuje recept Mikulčíková. Za doprovodu dudáka a houslisty předvádí před chalupou skupinka mužů podšavlový tanec.

V jednom z dalších příbytků si malí návštěvníci vyslechnou křesťanskou historii Velikonoc a dozví se proč se vynášela smrtka. „Smrtka se vynášela do blízkého potoka, kde ji ženy odstrojily a hodily do vody, čímž se rozloučily se zimou. Zpátky do vesnice se vracely s létečkem, což byly nazdobené, kvetoucí větvičky,“ popisuje jedna z dívek, které vynáší morenu. „Létečka byla ozdobené vajíčky, která měla znázorňovat plodnost. Byly na nich také svaté obrázky, které měly požádat všechny svaté, aby už konečně zima skončila a přišlo jaro,“ doplňuje.

Když lidé smrtku vynášeli, zpívali smutné písně, aby se zima bála a konečně skončila. „Když se pak vraceli s létečkem, zpívali už písně veselé, protože měli jaro rádi a těšili se na něj,“ poučila malé návštěvníky dívka.

Děti se během svého pobytu dozvěděly, jak se pletou žíly, které pokrmy se o Velikonocích vařily nebo jak se pekly jidáše.
Na sobotní návštěvníky čeká navíc příprava zabijačkových pochoutek.