Projekt Čajové ráje chce postupně představit skutečné mekky čajomilců − oblasti, kde tradičně vzniká kvalitní produkce čajů. Prvního díl je věnovaný jihoamerickému lidovému nápoji yerba maté. Natáčení se uskutečnilo v létě 2009 v Argentině.
Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky a stonky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární v několika zemích Jižní Ameriky, především však v argentinské provincii Misiones. Pokusy pěstovat yerbu jinde na světě
ztroskotaly. Je tedy skutečně nezaměnitelným jihoamerickým nápojem. Příprava i pití yerba maté jsou zajímavým rituálem. Při něm hrají nezastupitelnou roli dvě základní věci − nádoba nazývaná Maté nebo Matéro, nejčastěji vyráběná z plodu tykve Kalabasa, ale také například ze dřeva. − A Bombilla − slámka z bambusu či kovu a slitin. Skrz ní se pak nápoj srká.
Více o dokumentárním cyklu na www.oblibeny.cz/cajoveraje.