Připravovaný šestidílný cyklus diváka provede významnými čajovými regiony. První zastávka s kamerou byla v Jižní Americe, kam se Tomáš Kubák vypravil s dalšími přáteli za poznáním čaje, pocházejícího ze severní oblasti Argentiny, Yerba Maté.

„Zrodil se nápad vytvořit cyklus dokumentů, který se jmenuje Čajové ráje. Měl by postupně ukázat divákům nejzajímavější oblasti, kde se pěstuje čaj. Půjde o zajímavé lokality, skutečné čajové ráje,“ uvedl Tomáš Kubák.

Po Argentině cestoval celkem deset dní. Během nich navštívil několik významných oblastí, kde se maté pěstuje, sklízí. Natáčel také ve výrobních podnicích, kde se čaj zpracovává a dostává konečnou podobu před následnou distribucí.

Pití argentinského nápoje kouřové chuti je prý skutečným obřadem. Hostitel obvykle připraví čaj do jedné nádoby, kterou postupně dolévá a hostí své přátele jednoho po druhém, což vzdáleně připomíná indiánskou dýmku míru.

„Správné maté se připravuje tím způsobem, že se do kalabasy (speciální nádoba určená k pití) nasype maté, nádobou se zatřese, nalije se troška vody, vloží se dovnitř tyčinka zvaná bombilla, kterou se nápoj pije. Jakmile se maté vsákne, dolije hostitel vodu a tak se postupně popíjí po troškách,“ popsal Kubák obřad.

Vedle Argentiny jsou domovskými oblastmi pro pěstování čaje Indie, Srí-lanka, Čína a Japonsko, ale také jižní Afrika, odkud pochází například známý Roibos. Všechna tato místa jsou dalšími cíly kyjovského cestovalele Tomáše Kubáka.