Unikátní akci pořádá při příležitosti Bzenecké poutě Klub přátel Rýnského ryzlinku. Jde o šestý ročník Galerie Rýnského ryzlinku, výstavy pouze této odrůdy vína.
„Je to největší přehlídka vín této odrůdy v České republice a druhá největší výstava Rýnských ryzlinků v Evropě,“ uvedl hrdě starosta Bzence Pavel Čejka. Bzenecké předčí v tomto ohledu pouze francouzský Štrasburk.
„Dávám do Bzence můj rýňák už od prvního ročníku této výstavy. Je dobré mít možnost srovnání se zahraničními víny,“ pochvaloval tradiční Galerii Rýnských ryzlinků Štěpán Maláník, majitel vinařství v Mikulčicích.
Podle starosty Čejky stoupl oproti minulým ročníkům počet zahraničních vystavovatelů. „K dispozici bude přes sto vzorků vín ze zahraničí, a to z Německa z oblasti řeky Mosely i z absolutního centra Rýnských ryzlinků oblasti kolem řeky Rýn – Rheingau a francouzské vinařské oblasti Alsasko,“ doplnil Čejka. Chybět nebudou ani vína z Rakouska a dokonce i Nového Zélandu a Chile. Celkem se o šampióna výstavy při nedělním hodnocení utkalo skoro tři sta vzorků těchto bílých vín.
Uspěli i čeští vinaři. „V konkurenci obstáli i domácí. Ročníky 2005 a 2006 byly nádherné a to se projevilo v těchto vínech,“ řekl vinař a člen Klubu přátel Rýnského ryzlinku Petr Kunc.
Dva šampióni
Soutěžní výstava má dvě kategorie podle obsahu zbytkového cukru ve víně. Méně sladký ryzlink měla podle komise nejlepší německá firma Eser z města Johannisberg. První místo v kategorii s vyšším obsahem zbytkového získalo ZD Sedlec za výběr z bobulí, ročník 2005.
Oba šampióni výstavy získají plaketu vítěze Galerie Rýnských ryzlinků. Ta jim bude slavnostně předána za účasti starosty města Bzence zítra v 17 hodin. Dvoudenní výstava v rámci Bzenecké pouti však začne už dnes v 17 hodin v chladných sklepních prostorách pod Sokolovnou a pokračovat bude zítra od 12 hodin.
Ukončení výstavního dne se plánuje vždy na půlnoc. „Jako součást doprovodných akcí zahraje k degustaci cimbálová muzika,“ doplnil informace Kunc.
„Ryzlink rýnský je odrůda hroznů, pro niž je nejvhodnějším prostředím právě oblast Porýní. Pokud správně dozraje, má charakteristické aroma rozkvetlé lípy,“ znalecky vysvětlil vinař Maláník, který letos v Bzenci dosáhl se svým Ryzlinkem rýnským na zlatou medaili.
Podle jeho slov je v našich podmínkách nutné pro dosažení maximální kvality redukovat množství hroznů na keři. „Víno, se kterým jsem letos uspěl, je ročník 2006, pozdní sběr. Hrozny jsme sbírali na konci října a na jednom keři jsme měli výnos v průměru 1,3 kilogramu,“ popsal údaje jeho úspěšného Rýnského ryzlinku Maláník.
Při loňské výstavě byla druhá část Galerie pořádána dokonce v Praze. Během dvou dnů výstavy ve Bzenci ochutnalo vystavená vína přes 600 návštěvníků.