Cílem projektu je zachytit nemoc co nejdříve, při preventivní prohlídce. „Můžeme ji tak brzy zpomalit a posunout období závislosti pacienta na péči ostatních či pobytových sociálních službách. Snížíme tím i množství hospitalizací vzniklých nesprávným užíváním léků a s tím spojené náklady ze zdravotního pojištění," uvedl náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Testy v Brně nabízí při preventivních prohlídkách lidem nad pětašedesát let dvacet vybraných lékařů. „Vyplňují je u mě zhruba dva lidé za týden. Pokud jsou pozitivní, doplňujeme je dalšími vyšetřeními. Alzheimerovu nemoc jsme za měsíc namátkově našli u dvou osob," sdělil jeden z lékařů Vladimír Marek.

Většině pacientů podle něj testy připadají banální, s odmítnutím se ale moc nesetkává. „Zkoušíme třeba, zda si zapamatují tři slova, nebo kreslí ciferník, který musí mít správný počet ručiček a umístění čísel," popsal Marek.

Pokud se projekt osvědčí a podpoří jej Ministerstvo zdravotnictví i pojišťovny, stane se standardem při vyšetření u praktiků. Město jedná o spolupráci při testování i s krajem. „Měli bychom tak šanci porovnat výsledky napříč okresy. Navrhujeme navíc, aby se tam testy dělaly na tabletech. Chceme vědět, jestli jsou příjemnější než papírové verze v Brně," dodal Hladík.

Vyšetření při pravidelných prohlídkách starších lidí je dobrý nápad podle ředitelky Diakonie Českobratrské církve evangelické Jany Gomolové. „Čím rychleji se nemoc stanoví, tím lépe. Znám lidi, kteří onemocněli kolem padesáti let či dříve," zmínila. V posledních letech se však podle ní výrazně zlepšuje povědomí lidí o nemoci.

Prvními projevy choroby jsou podle praktického lékaře Petra Tomandla porucha krátkodobé paměti a vštípivosti. „Pacient neví, co dělal před chvílí, kam něco odložil nebo co snídal, pamatuje si ale věci z dávné minulosti. Později se u něj zhorší soběstačnost, až je zcela závislý na péči ostatních," vylíčil.