Zkameněliny jsou staré dvacet až dvaadvacet milionů let. Vystavěné jsou z nich nejen zdi nového sídla, které majitele vyšlo na asi padesát milionů korun. „Domluvili jsme se s Regionálním muzeem v Mikulově, které mělo řadu zkamenělin ve svých depozitech. Ty zde i vystavujeme,“ nalákal Sobota.

Na vzniku nových prostor pracoval se spolumajitelem Romanem Žďárským asi deset let. „Vůbec nejtěžší bylo získat zkameněliny. Sháněli jsme je různě od místních lidí, zemědělců, kterým patří pole v okolí a podobně. Pocházejí z bývalých korálů, kterých je v regionu asi šest a táhnou se od Sedlece až po Valtice," přiblížil trnitou cestu vedoucí k výstavbě vysněného sídla Sobota.

Hraniční zámeček v Hlohovci
Zámek v Hlohovci otevřel, vypadá jako za Lichtenštejnů

Ten zároveň i poznamenal, že kameny jsou poskládané tak, jak je příroda vytvořila. „Zdi jsou beze spár. Stavěli jsme postaru asi rok a půl. A to bez jakéhokoli oťukávání nebo ořezávání," překvapil Sobota.

Výstavba centra ze zkamenělých mušlí není podle jeho slov vůbec náhodná. „Vždyť právě minerální tóny jsou to, co ve víně vyhledáváme. A půda v této oblasti je tvořená právě vápencovými minerály," usmíval se jeden z majitelů lednického vinařství.

Prohlédnout si prostory nového centra mohou lidé v sobotu od deseti hodin dopoledne. Připravený je pro ně i jejich děti bohatý doprovodný program.