Zástupci Sdružení místních samospráv (SMS) či Starostové a nezávislí (STAN) už ztrácejí trpělivosti. Stěžují si i na špatnou komunikaci s autorskými svazy.

„Ten přístup nelze označit jinak než za arogantní. Nezpochybňujeme povinnost hradit autorské poplatky a dokonce ani sazby letošního roku, ale enormní zdražení pro příští rok je nepřijatelné," zlobí se starosta Českých Heřmanic a člen SMS Pavel Eliáš. Starostové navrhují, aby sněmovna změnila zákon a zavedla „dozor" nad poplatky.

Případné zvýšení cen se dotkne všech: nejenom obcí, ale i hostinských či hoteliérů (viz grafika) „Zjistili jsme, že sazby v řadě jiných států EU jsou dokonce nižší, než které OSA požaduje v ČR," říká místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Na půdu sněmovny proto svolává na 22. září veřejné slyšení. Ve stejný den chtějí starostové demonstrovat před sídlem OSA v Praze-Dejvicích.

Předseda představenstva OSA Roman Strejček ale kritiku odmítá. „Zvýšení se týká pouze reprodukované hudby. V žádném případě se netýká živých produkcí, jako jsou koncerty, tanečních zábav, jako myslivecké či hasičské plesy. Pokud hovoříme o rozhlasovém přístroji, pak například obce do jednoho tisíce obyvatel zaplatí za práva autorů hudby měsíčně 195,30 Kč bez DPH, namísto současných 148,80 Kč bez DPH. V tomto případě se jedná o navýšení o 31 procent. Nejvyšší nárůst se bude týkat velkých měst s počtem obyvatel nad 80 tisíc," říká.

Navržený ceník OSA nyní zkoumá antimonopolní úřad. Vyjádří se i ministerstvo kultury. To však nemá pravomoc ceny změnit. (jak, alx)

Podnikatelé přemýšlejí, jak svaz obejít

Brno - Za pouštění reprodukované hudby v hotelech či restauracích si jejich majitelé od příštího roku připlatí. Ochranný svaz autorský totiž navýší poplatky za tento druh hudby až o polovinu. Provozovatelé restaurací a barů přitom už teď poplatky kritizují.

Peníze svaz vybírá například za každou televizi, jukebox nebo reproduktor. „U nás se k tomu přičítá poplatek za živou hudbu," zdůraznil Robert Blažek z restaurace a pivnice Mazaný Anděl na Šilingrově náměstí v Brně. Poplatky se podle jeho odhadu ročně vyšplhají až na patnáct tisíc korun.

15tisíc korun zaplatí ročně restaurace Mazaný anděl za poplatky Ochrannému svazu autorskému.

Jejich placení přirovnal k pomyslnému boji s větrnými mlýny. „Kvůli čím dál vyšší ceně proto uvažujeme o alternativních zdrojích reprodukované hudby, na které se poplatky svazu nevztahují," doplnil Blažek. Televizi, na které pouštějí sportovní přenosy, ani živá vystoupení rušit nechtějí.

Jiný zdroj hudby využívá Malej Velkej Bar na Jakubském náměstí. Přesto se placení poplatků nevyhne. „Televizi naštěstí žádnou nemáme. Hudbu pouštíme z iPadu. Ročně ale na poplatcích utratíme asi tři tisíce," řekl spolumajitel podniku Petr Skirka.

Jak se vypořádají s vyššími poplatky v příštím roce, zatím neví. „Uvidíme, jak to bude po Novém roce. Pokud bude poplatek příliš vysoký, zkusíme najít jiné řešení," vysvětlil Skirka.

Krajní řešení, tedy zrušení rádií a televizí, ale například pro Martina Horáka nepředstavuje problém. „Často je vnímám jen jako zvukovou kulisu. Navíc, když mám oblíbenou hospodu, nepřestanu do ní chodit jen proto, že v ní není televize," poznamenal.

Spolky si na sebe nevydělají, říká starosta Rebešovic

Rebešovice /ROZHOVOR/ - Se zvýšenými poplatky za reprodukovanou hudbu budou mít problémy také obce. Platit musí třeba za provoz obecního rozhlasu. „Zbytečně nás to zatíží. Budeme muset hledat i alternativní řešení," říká starosta Rebešovic na Brněnsku Stanislav Němec.

Jaké budou důsledky zvýšení poplatků za reprodukovanou hudbu v příštím roce?
Bude to mít negativní dopad na obec celkově. Máme tady mnoho organizací, které často pořádají různé zábavy, z jejichž výnosu pak platí svůj provoz. Když se poplatky zvýší, nejenom že si na sebe nevydělají, ale můžou jít klidně i do minusu.

Za co vše obec v současné době svazu platí?
V prvé řadě tady máme obecní rozhlas, kterým informujeme obyvatele. Platit ale musíme i za zábavy nebo plesy. Třeba hody jsme letos měli rovnou troje babské, tradiční a ženáčské. Přičíst k tomu pak musíme také nepravidelné kulturní akce. Nedávno jsme třeba oslavili 840 let od první písemné zmínky o naší obci. Ačkoli jsou to tradiční akce, nikdy na nich nic nevyděláme.

Jak se můžete proti zvýšení bránit?
Protože jsme členové Svazu měst a obcí, připojíme se ke stížnostem, které svaz poslal na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a na ministerstvo kultury. Neříkám, že pojedu protestovat do Prahy, ale podpoříme je všemi možnými prostředky.

Zjišťovali jste i jiné možnosti pro případ, že vysoké poplatky zůstanou zachované?
Zjistil jsem, že existují i kapely, jejichž hudbu svaz nechrání. Pokud to bude možné, nahradíme jimi hudbu v rozhlase.