Představitelé Správy železnic nedávno vypsali zakázku za 161 milionů korun bez daně pro železniční úsek mezi Nezamyslicemi a Kojetínem, který začíná u hranic Jihomoravského a Olomouckého kraje. „Předmětem je zpracování projektové dokumentace stavby pro vydání stavebního povolení," uvedla za Správu železnic v dokumentu Kateřina Lacigová.

Zájemci se mohou přihlásit do 18. března. Modernizace trati mezi Brnem a Přerovem má začít v roce 2024. Stavbaři ji podle předpokladů zástupců Správy železnic dokončí v roce 2031.

Přestavba rampy Pražské radiály.
Zbourají rampu od dálnice D1 do Jihlavské. Uvolní prostor další výstavbě

Úpravy trati jsou rozdělené do pěti samostatných úseků. Kromě části Nezamyslice - Kojetín má ve stejném roce začít modernizace mezi Kojetínem a Přerovem. V dalším roce pak zároveň úseky Vyškov - Nezamyslice a Blažovice - Vyškov. Jako poslední přijde na řadu část trati z Brna do Blažovic.

Po zmodernizované dráze se budou vlaky řídit až dvousetkilometrovou rychlostí. Jihomoravanům se tím výrazně zrychlí cestování po železnici na východ, protože vysokorychlostní trať povede z Brna přes Přerov až do Ostravy.