Sorry jako, není školství apolitické? Vstup jen po doložení příjmu, sorry jako. Facebooková diskuze kolem plánované ekonomické přednášky ministra financí Andreje Babiše je plná ironických narážek. Obě brněnské univerzity, na nichž v úterý vystoupí, však upozorňují, že budou přednášky pouze na odborná ekonomická témata.

Nejdřív přednáší Babiš na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně. „Jedná se o studentskou akci a hosta i téma si studenti také sami vybrali podle dotazníku na začátku semestru,“ představila za Studentskou komoru Akademického senátu fakulty Anna Kruljacová.

Čtěte také: Kandidátka lidovců: do boje o sněmovu půjdou znovu Mihola, Klaška i Uhlík

O přednášku byl podle ní velký zájem, k události se přibližně za dvě hodiny od spuštění registrace přihlásilo přes 500 lidí, kvůli kapacitě se jich zúčastní 350. „Abychom zabránili nějakým nevhodným diskuzím, na přednášku bude vstup jen po registraci a předložení studentské ISIC karty,“ upřesnila mluvčí školy Radana Kolčavová.

Později vystoupí ministr na Provozně-ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. „Určitě se strhne diskuze, kde může zaznít ledasco. Přednášku jsme plánovali menší, ale získali jsme obrovský ohlas a přesunula se do posluchárny pro pět set lidí. Bude plná,“ sdělila za fakultu Jitka Vanýsková.

Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost mohl k vysokému zájmu o přednášku na Mendlově univerzitě přispět i údajný zákaz politických otázek v diskuzi na VUT. Ten ovšem Kruljacová odmítá. „Jen jsme důrazně upozornili, že bude přednáška čistě ekonomická a nebude mít politický záměr, což bylo v plánu od začátku. Pokud v diskuzi přece jen padnou, zřejmě je nebudeme brát v potaz,“ vysvětlila.

Mendelova univerzita podle Vanýskové žádná podobná omezení neplánuje. Z diskuze nemá obavy ani Babiš. „Je zvyklý odpovídat na jakékoli otázky,“ uvedla mluvčí Hnutí ANO Lucie Kubovičová. Na přednášce i diskuzi se podle ní ministr s univerzitami domluvil a jejími tématy bude rozpočtová politika, daňová reforma a efektivita výběru daní.

Jak redaktoři Brněnského deníku Rovnost zjistili, někteří studenti se údajně na přednášku chystají v tričkách s nápisem „sorry jako“. „Něco jsem slyšel, ale pochybuju, že nakonec budou mít odvahu,“ uvedl student Fredy Dědic, který se na přednášku chystá.

Přečtěte si také: Češi se baví. Internet zaplavily vtipy na Babišovo "sorry jako"

Heslo „sorry jako“ se ve společnosti ujalo na konci ledna a reaguje na otázku, kde vzal ministr jako fyzická osoba 1,5 miliardy korun na dluhopisech. Tvrzení, která poskytl Deníku a Echu24, se rozcházela. Větou „sorry jako, ale proč bych vám měl sdělovat příjmy“, odpověděl rozčileně reportérům České televize, kteří se jej tázali na podrobnosti ohledně zisků.