O 160 porodů víc než loni hlásí v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. „Snad i díky tomu, že se snažíme chovat jako rodinná nemocnice. Po Fakultní nemocnici Brno ostatně máme druhý nejvyšší počet porodů v kraji. Není to podle nás nemoc, ale přirozená záležitost. Proto ani třeba po otcích nechceme žádné poplatky za přítomnost u porodu," komentoval ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

Ještě v roce 2001 tam zvládli 562 porodů, s tím, že zhruba tři denně. Letos 1004 porodů, na den skoro dvakrát tolik. Tuto nemocnici si jako místo pro narození dcery vybrala i matka Veronika Salomonová. „Hlavně kvůli osobnějšímu přístupu. Byla jsem moc spokojená, starali se o mě krásně. Na to, že jsem rodila dva dny, tak sestřička tam se mnou byla pořád, stejně jako můj přítel. Neumím si představit, že by to bylo jinak," zhodnotila.

Naproti tomu ve Fakultní nemocnici Brno poplatky za otce u porodu vybírají. I u nich ale porodů v první polovině letošního roku přibylo o devětadvacet na 2980.

Víc práce měli taky lékaři v nemocnici v Boskovicích, kde zaznamenali o jedenačtyřicet porodů víc, tedy 435. „Je to nejspíš dané tím, že obliba naší nemocnice mezi rodičkami stoupá. I proto plánujeme pořídit nové porodnické lůžko a světla na porodních sálech," uvedl primář tamního oddělení Jan Machač.

Nejvíc dětí prý přichází na svět právě v období dovolených, nemocnice tedy očekávají, že počty porodů ještě vzrostou. „Děti se rodí v určitých vlnách a nejvíc právě o letních prázdninách. K poslednímu červnu se u nás narodilo 505 dětí při pěti stech porodech. Za stejné období loňského roku to bylo 459 dětí při 456 porodech. Očekáváme, že počet porodů v naší nemocnici přesáhne za celý rok tisícovku," sdělila mluvčí znojemské nemocnice Marcela Půčková.

Primář vyškovského gynekologicko-porodnického oddělení Josef Eim naopak považuje zvýšení porodnosti za zanedbatelné a podle demografických křivek soudí, že porodnost spíš klesne, i když porodů nyní mají o čtyřiačtyřicet víc než loni, tedy 477. „Matek ubude. Pro zachování současného počtu narozených dětí by v dalších letech musely mít děti tři a ne průměrně jedno a půl jako nyní," vysvětlil Eim.

S méně porody se oproti ostatním zařízením poprali lékaři v letošním prvním pololetí v ivančické nemocnici na Brněnsku. Stejně jako i v nemocnici v Kyjově na Hodonínsku. „Zvyšuje se pouze věk rodiček, a tím i komplikace u porodu," sdělil mluvčí tamní nemocnice Filip Zdražil.

Méně rušno bylo i v břeclavské nemocnici. Naopak tam ale prý jezdí rodit čím dál víc Slovenek. „V posledních letech jsme zaregistrovali jejich zvýšený zájem. Často je způsobený doporučeními od známých, kteří mají s naší nemocnicí dobré zkušenosti. Nebo také tím, že lidé, kteří bydlí blízko u hranic, to sem mají kousek," vyjmenovala mluvčí břeclavské nemocnice Radomíra Schweitzerová. Loni odrodilo v Břeclavi sedmadvacet Slovenek, jen za letošní leden šest.