Opodál zatím v místech, kudy běžně projíždí auta, stojí několik stánků, posezení, lidé se klidně prochází. Jednodenní happening Hlavas bez aut jim chce ukázat, jak prostor před nádražím vypadá, když z něj zmizí auta. „Lidi, kteří nás oslovili, si akci chválí," poznamenává koordinátorka akce Veronika Staňková.

Na jedno z křesel na silnici svítí slunce. Čte si v něm Jan Haničinec. „Nádraží bez aut se mi velmi líbí, kéž by to takto bylo už napořád. Dnešní akce ukazuje cestu, kterou bychom se měli ubírat," říká spokojeně.

Ne každý je ale z uzavření prostoru autům nadšený. Před provozovnou rychlého občerstvení má stánek iniciativa Brno autem. Lidem nabízí možnost podepsat petici. Tvrdí, že bránit autům ve vjezdu k nádraží je nesmysl a zároveň vyzývá k zlepšení dopravní obslužnosti nádraží. Podepisuje se i Brňan Josef Burian. „Dnešní akce je doslova bláznovství. Vyhání z prostoru nás řidiče, zásadně s ní nesouhlasím," podotýká rozzlobeně muž.

Lidé z iniciativy oslovují kolemjdoucí, a vysvětlují účel petice. Také upozorňují, že lidé nebyli o uzavírce dobře informovaní. „Už od rána je tady chaos, řidiči se musí před značkami otáčet. Některým lidem se uzavírka líbí, ale zatím má petice úspěch," popisuje člen iniciativy Pavel Mises. V šest večer už je na petici tři sta podpisů a pořád přibývají. Členové iniciativy ji příští týden zanesou na brněnský magistrát.

U chodníku ve směru k viaduktu Křenová těsně za uzavřenou částí silnice stojí trojice taxikářů. I jim akce vadí. „Dnešek by nám měl někdo proplatit. Ohrožuje naše podnikání. Z našich stanovišť jsme se museli přesunout dál. Pokud ale nestojíme přímo před nádražím, naše auta lidé hned nevidí. Dnes jsme ani nemuseli jít do práce," rozhořčují se.

Hlavas bez aut• Akce měla ukázat, jak by vypadal prostor před nádražím bez aut.
• Zákaz vjezdu trval 12 hodin.
• Dopravu strážníci odklonili na malý městský okruh.

Svorně tvrdí, že je o uzavírce nikdo předem neinformoval. „Když jsme ráno přijeli, mysleli jsme si, že je tady zase někde bomba. Vůbec o ničem jsme nevěděli," poznamenávají.

Ranní zmatky přiznává i organizátorka Staňková. „Někteří řidiči značky nerespektovali, a do úseku vjeli, mnozí se museli narychlo otáčet. Postupně se ale situace uklidnila," hodnotí.

Kromě posezení zabírají část silnice i stánky. U jednoho z nich rozdává letáky Iva Machálková z magistrátního odboru dopravy. Magistrát celé akci poskytl záštitu. „Části ulice s posezením dobře ukazují, jak by to v těchto místech mohlo vypadat, kdyby tudy nejezdila auta," popisuje Machálková.

Dopravu u uzavřené části ulice Nádražní celý den řídí strážníci. „Dopravní komplikace byly zejména ráno, kdy strážníci museli odklonit několik desítek aut, i několik autobusů. Mnozí řidiči o uzavírce nevěděli, a při komunikaci s hlídkami byli podráždění," komentuje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Akce Hlavas bez aut byla podle organizátorů zároveň i oslava Mezinárodního dne bez aut. Ten dopoledne oslavili i cyklisté. Lidé z iniciativy Brno na kole je na Moravském náměstí zdarma hostili snídaní.