Donald je American Pale Ale s výraznou citrusovou vůní chmele Citra a chutí zázvoru díky přidanému čerstvému lisovanému zázvoru. Felix je světle zlatá IPA s výrazným aroma po kokosu a tropickém ovoci. Milovníci piva je poprvé ochutnají v pátek. „Born je pocta Brnu, Donald návštěva z Ameriky a Felix nápoj štěstí, protože hraje různými chutěmi,“ přiblížila sládková.

V brněnské Poštovské ulici v pátek slavnostně otevřeli pivovar Harry. Na snímku je sládková Tamara Dolníčková.
Rodiče chtěli mít z Tamary učitelku. Teď ale v Brně vaří pivo

Nový podnik se nachází v areálu bývalé pošty v centru Brna. Roční výstav pivovaru by se měl pohybovat kolem patnácti set hektolitrů. Další piva plánuje pivovar představit za týden. „Kdo se bojí, nesmí do Brna a chtěli jsme Brňákům i sobě udělat radost. Z prvních reakcí soudíme, že se k nám budou rádi vracet,“ řekl k začátkům předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

Nejmenší růst za poslední roky

Loni vznikl na jihu Moravy pouze jediný pivovar. Celkem je jich nyní v Jihomoravském kraji dvaašedesát, z toho čtrnáct v Brně. „Trend růstu se vzhledem ke covidu a opatřením znatelně přibrzdil. Obvykle rostl počet minipivovarů mnohem rychlejším tempem. Za poslední dekádu je to jednoznačně nejnižší meziroční nárůst," komentoval odborník minipivovarů v kraji Filip Vrána.

V brněnské Poštovské ulici v pátek slavnostně otevřeli pivovar Harry.
V Brně otevřel nový pivovar i v době covidu. První v letošním roce, podívejte se

Naposledy vznikl pouze jeden nový pivovar v roce 2010, což je ale z hlediska vývoje tohoto trhu podle Vrány zcela nesrovnatelné období, kdy v regionu bylo jen devět minipivovarů. „Tehdy to byl dozvuk hospodářské krize, nyní jde o krizi koronavirovou. Většina investorů vznik nových pivovarů odsouvá na příhodnější dobu," doplnil Vrána.