Sen o novostavbě se čím dál více vzdaluje Kateřině Novákové z Brna. „Všem by se líbilo bydlet v novém bytě, kde by mohli i ovlivnit jeho rozložení, ale ceny jsou tak vysoké, že na to mladí nemají

a proto je jednodušší jít do podnájmu. Podmínky pro schválení hypotéky tomu také nepomáhají a pokud nemáte rodinu, která vám půjčí nebo bude ručit vlastním majetkem je téměř nemožné na hypotéku dosáhnout,“ sděluje mladá žena.

Zájemci za novostavbu v Brně v průměru zaplatí 130 tisíc korun za metr čtvereční. „Nejdražší byty se nabízejí v brněnském Králově Poli a v Židenicích s průměrnou cenou přes 133 tisíc korun za čtvereční metr. Nejlevnější byty pak lidé najdou v městské části Brno – jih s cenou o třináct tisíc nižší,“ informoval výkonný ředitel společnosti Impera styl František Šudřich.

Klášter v Dolních Kounicích letos prochází úpravami.
Jako někde v Anglii: klášter v Dolních Kounicích zkoumají archeologové

Brňané mají aktuálně na výběr z rekordní nabídky 1061 volných nových bytů. „Ve stejnou dobu loni zájemci vybírali z méně než poloviční nabídky. K dispozici bylo pouze 483 volných bytů,“ vyčíslil ředitel.

V Brně se plánuje další výstavba stovek až tisíce nových bytů. „Mezi tyto projekty patří například Jaselská kasárna, Obytná čtvrť Šedova, Čtvrť Pod Hády, revitalizace brownfieldu v Rybářské ulici, výstavba bydlení ve Vlněně, Jižní čtvrti, Zbrojovce či Motorárně Zetor a další. Výstavbu stovek bytů připravuje také město Brno,“ dodal Šudřich.

Podle Dalibora Lamky z developerské společnosti Trikaya se růst cen nových bytů téměř zastavil. „Díky enormnímu nárůstu cen nových bytů během uplynulého roku, zejména jeho druhé poloviny, jsme svědky relativní stagnace. Celkem se za první tři měsíce letošního roku prodalo 292 jednotek, což je o sedmnáct procent více v porovnání se stejným obdobím roku minulého. Nejdražší jsou jednopokojové byty o velikosti zhruba čtyřicet metrů čtverečních, které vyjou v průměru na téměř pět milionů korun,“ řekl Lamka.

Již dvanáctý ročník Dnů polské kultury nabídne nejen Brňanům řadu zajímavých přednášek, filmů nebo ochutnávek tradiční polské kuchyně.
Dny polské kultury v Brně: Návštěvníci ochutnají i tradiční plněné pirohy

Za vysokými cenami nových bytů stojí jejich nedostatek. „Brno je po Praze druhá nejatraktivnější lokalita pro bydlení v České republice. Nabídka nestačí uspokojit poptávku a tím pádem si mohou prodejci nemovitostí dovolit držet vysoké ceny, které jsou prakticky srovnatelné s Prahou,“ vysvětlil ekonom Petr Pelc.

Podle odborníka může po letech zdražování přijít zlom. „Pokud bude i nadále pokračovat válečný konflikt na Ukrajině a více se promítne do globální ekonomiky, tak to by mohlo zpomalit nebo zastavit růstovou křivku nemovitostí. Se zvyšujícími se cenami nových bytů rostou i ceny nájmů. V momentě, kdy cena nájmu dosáhne ekonomicky nějakého stropu, překročí nějakou únosnou mez, tak nebude ani prostor k dalšímu růstu cen obytných nemovitostí, tedy těch primárně určených k bydlení vlastníků,“ dodal ekonom.