Na večer je nachystané zkušební promítání. První promítání představitelé radnice plánují na začátek prázdnin. Zaujmout chtějí především českými filmy.

Velký zájem o projekci zaznamenali Bystrčtí už před několika lety, kdy projekt letního kina představili lidem. „Bystrc je rozlohou největší městskou částí, žije zde přibližně pětadvacet tisíc lidí, a přitom stále nemá vlastní kino. V letních měsících pro bystrcké obyvatele sice pořádáme Filmové léto, kdy využíváme Kinematograf bratří Čadíků, ale je nemožné mít jej k dispozici na celé léto,“ popsal starosta Tomáš Kratochvíl.

Stavbaři v brněnské Žabovřeské ulici už vyrazili viditelnou část budoucího tramvajového tunelu, a to i za pomoci těžké techniky. :
Budoucí tunel v Žabovřeské už má viditelnou část vyraženou. Podívejte se

Proto se představitelé městské části rozhodli pořídit si vlastní kino a mobilní. Plátno je téměř osm metrů široké a přes čtyři metry vysoké. Výhodou je možnost postavení plochy téměř kdekoliv a v krátkém čase. „Chceme promítat třeba na hradu Veveří, před společenským centrem, nebo právě na přehradě. Tady je to kvůli povětrnostním podmínkám asi nejnáročnější," dodal Kratochvíl.

Vzdálenost od plátna

Podle něj je kromě případného větru důležité i překonat vzdálenost od plátna k divákovi. Ta je zhuba dvacetimetrová. Kino vyjde městskou část zhruba na tři sta tisíc korun.

Ilustrační foto
Méně rozvodů na jihu Moravy během pandemie. Odborníci: trend se může obrátit

Na promítání se těší i čtyřiapadesátiletý Milan Gebauer z Brna. „Na přehradu chodívám rád a tohle je perfektní nápad. Super by byl třeba hokejový přenos, ale i filmy. Vzal bych s sebou manželku, ta ráda romantiku," usmál se muž.

Dodavatele radní vyberou na základě veřejné soutěže. O vítězi rozhodne nejnižší pořizovací cena.

V oblíbené lokalitě U Sirky plánují Bystrčtí postavit také amfiteátr, jehož součástí bude stabilní kino. Projekt je součástí participativního rozpočtu Dáme na vás. Stavba závisí na počtu hlasů získaných od obyvatel. Radní městské části by následně chtěli mobilní kino i amfiteátr provozovat souběžně.

ŠÁRKA KONEČNÁ