Vodu převařit nebo koupit. Jinou možnost, jak správně doplňovat pitný režim lidé z Brna a okolí stále nemají. Po prvotní panice, při které lidé vykoupili v mnoha obchodech zásoby pitné vody, už přijaly potřebná opatření i brněnské školy a podniky.

Například ředitel Základní a mateřské školy v Kotlářské ulici Libor Zřídkaveselý ještě ve čtvrtek večer nakoupil zásoby balené vody do všech tříd. „Ve školce to problém není, děti dostanou na pití čaj. Do ostatních tříd jsme dali balíky vod," sdělil.

O problému brněnské vodárny věděly už ve středu odpoledne. Dva vzorky, v kterých se bakterie nachází, byly z pondělních odběrů. „Nad rámec běžných odběrů jsme ve čtvrtek odebrali vzorky na deseti vodojemech a třinácti místech vodovodní sítě," uvedla mluvčí vodáren Renata Hermanová.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Že by voda způsobila lidem zdravotní problémy, vyloučila už ve čtvrtek hygienička Jana Derková. „Podle vyhlášky ale není pitná, protože hodnoty některých bakterií jsou v ní hraniční," potvrdila.

Rozbory ukázaly, že jde o takzvané koliformní bakterie, nebezpečný typ E.coli mezi nimi nebyl. „Tyto bakterie se nejčastěji vyskytují ve střevech. Je ze zákona dané, že se nesmí v pitné vodě vůbec vyskytovat," sdělil odborník z centra pro výzkum toxických látek Luděk Bláha.

Množství objevené v Brně je téměř nulové, ve větším množství může způsobit bolesti břicha a průjem.

Takové pacienty, ale nemocnice nezaznamenaly. „Žádný příval lidí s náhlými obtížemi nebyl," řekl za Fakultní nemocnici Brno mluvčí Pavel Žára.

Jestli lidé z Brna a dalších třiačtyřiceti obcí mohu pít vodu z kohoutku bez obav, ukážou až v sobotu večer výsledky pátečních odběrů. Vodohospodáři už zečtyřnásobili dávku dezinfekčního chloru. Ten z vody pravděpodobně vyprchal rychleji kvůli vyšší teplotě vody a nezahubil všechny bakterie.

K nápravě tak možná pomůže i počasí. „V neděli očekáváme zataženo s deštěm, v dalších dnech polojasno s denními teplotami okolo dvaceti stupňů," uvedl Miloslav Hradil z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­giského ústavu.

Na nezvyklou situaci reagují i brněnské firmy a podniky a připravují se na možné prodloužení opatření do příštího týdne. Některé z nich odpojily nápojové automaty, jiné nakoupily balené vody.

Po čtvrteční panice, ale byla nedostatkovým zbožím. „Zájem zákazníků o balené vody byl čtrnáct krát vyšší než v předchozích dnech," připustil obchodní ředitel online supermarketu Rohlik.cz Tomáš Jeřábek.

Téměř vyprodáno měly i další řetězce a posílily proto dodávky vody do brněnských prodejen. Nárůst zájmu o vodu zaznamenala společnost Aqua Diskont, která rozváží po Brně barely. „Je to zhruba o až 120 procent," řekl jednatel Jakub Štursa.

Podle něj jsou zásoby vody zatím dostatečné. Záleží, jak dlouho výjimečný stav potrvá.

Na to již ve čtvrtek upozornili provozovatelé Baru, který neexistuje. „Skoupili jsme asi patnáct set litrů vody a spoustu ledu, který byl odložený v mrazírnách z minulého týdne a dál, takže bychom tady tím problémkem měli proplout v pořádku, pokud tedy nebude trvat týden, to by bylo blbý," zhodnotil Jan Vlachynský na Facebooku baru.

Zareagovali i brněnské pivovary. Například Starobrno, které vodu z vodovodu běžně ošetřuje kvůli tvrdosti, přidalo dezinfekci. Opatření jsou preventivní. „Při výrobě piva dochází k povařování rmutů a závěrečnému devadesátiminu­tovému vaření mladiny, což dostačuje na stoprocentní sterilitu. Proto jedeme bez omezení a žádných technologických úprav," uvedl Petr Hauskrecht ze stejnojmenného pivovaru.

ELIŠKA SRNCOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ