Přemnožení hraboši komplikují práci vinařům ve Valticích. „Takové množství hlodavců nepamatuje ani můj otec, který se o vinice stará téměř pětapadesát let,“ uvedl David Šťastný z vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice. Dodal, že hlodavci poškozují nejen kořeny, ale ohlodávají i hrozny. Podobné problémy mají i v Moravském Žižkově.

Ve Vinařství Válka se zatím nejhoršímu vyhnuli. „Pozorujeme, že v okolních vinařstvích je to problém. U nás hraboši jsou, ale stále to není tak strašné,“ sdělila spolumajitelka vinařství Milada Válková. Podle ní pomáhá, že její manžel oře půdu, aby zahladil díry hlodavců a předešel tak větší hrozbě.

Dívej se na cestu, ne do mobilu, varovali policisté
Dívej se na cestu, ne do mobilu, varovali policisté

Šťastný však upozornil, že tento postup řeší problém pouze částečně. „Hraboši stejně přilezou z okolních pozemků. Jediná možnost jsou přirození dravci, jako je například orel či sokol. U nás bychom jich ale potřebovali tak pět set,“ sdělil.

Zoolog Antonín Reiter z Jihomoravského muzea ve Znojmě se nikdy nesetkal s tím, že by se hraboši živili hrozny. „Jejich základní potravou jsou zelené části rostlin, především trávy. Likvidace plodů vinné révy může být způsobená tím, že už zkonzumovali všechnu potravu z okolí,“ řekl Reiter. Dodal, že hraboši můžou vyhledávat hrozny také kvůli vodě.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů České republiky Martina Půčka hraboši úrodu neohrozí. „Problém to samozřejmě je, ale pouze pro mladé vinice. Předpokládáme, že letošní úroda bude průměrná,“ sdělil.

Válková však nesouhlasí. „Myslím si, že hraboši můžou snížit úrodu až o třicet procent,“ řekla.

JANA KOPECKÁ

Ilustrační foto
Jako zázrak. Lékaři v Brně přivedli na svět dítě ženy s mozkovou smrtí