Kdo se v současnosti vydává na delší cestu autem, neměl by s tankováním čekat až na dálnici. „Nejlepší vzít benzín na známé pumpě, kterou mají lidé za rohem. Na dálnicích jsou ceny zpravidla vyšší. Pumpaři vědí, že u nich zákazníci zastavují, když není vyhnutí. Nastaví si ceny výš, protože ví, že lidi u nich stejně musí natankovat," popsal předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Podle něj je tankování mimo dálnici výhodnější v České republice i za jejími hranicemi. „Než lidé vyrazí na delší cestu, měli by si promyslet, kde doplní benzín. Mohou ceny porovnat na několika internetových serverech, které se pohonnými hmotami zabývají. Když sjedou z dálnice, najdou levnější pumpu poměrně snadno. Třeba v Německu jsou nejméně na každých sedmdesáti kilometrech," řekl Indráček.

Marže? Dvě koruny

Majitel Autodopravy Brno Martin Straka potvrdil, že mezi cenami u benzínek jsou rozdíly. „V ceně, kterou máme na kilometr určenou, samozřejmě počítáme s určitými změnami. Je rozdíl, jestli stojí litr nafty třiatřicet nebo pětatřicet korun. Jakmile se cena zvedne výrazněji, musíme mírně zdražit služby. V současnosti se snažíme přetrpět cenu kolem pětatřiceti korun. Snad bude líp," podotkl Straka.

CELÉ TÉMA ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST