Podle Institutu regionálních informací, který ceny bytů sleduje, bude zlevňování na jižní Moravě pokračovat i letos. „Nejvíc se to projeví například v Rosicích a v Tišnově na Brněnsku, v Hustopečích na Břeclavsku nebo v Blansku. Zájem o starší byty se tam v posledních letech nasytil. Ceny výrazněji klesnou také na Znojemsku nebo ve východní části Hodonínska,“ poznamenala jednatelka institutu Milada Kadlecová.

Regionální manažerka realitní kanceláře Sting Lucie Fonioková podotkla, že na Hodonínsku ceny bytů výrazně klesly už loni. „U cihlových bytů to bylo asi o deset procent,“ upozornila Fonioková.

Srovnání cen

Podobná situace je také na Blanensku. „Byty v Boskovicích dříve bývaly dražší než v Blansku, protože jich tam bylo méně. V poslední době tam ale bytových domů přibývá, takže ceny se s Blanskem srovnaly,“ řekla Jana Pernicová z blanenské pobočky společnosti Real Spektrum.

Zároveň poznamenala, že přibývá neprodejných bytů. „Za první dva a půl měsíce roku se nám nepovedlo v okolí Blanska prodat žádný byt. Majitelé mají jiné požadavky než kupující a cenu nadsazují,“ podotkla Pernicová.

Podobné zkušenosti má obchodní ředitel realitní kanceláře Gaute Dušan Přikryl. „Ceny nabízené prodávajícími jsou často vyšší, než je úroveň trhu. Možná že se kupující naučili smlouvat o ceně a prodávající mají vyjednávací rezervu,“ myslí si Přikryl.

S tím, že lidé, kteří byt prodávají, mají o cenách na trhu zkreslené představy, souhlasí i majitel hodonínské realitní kanceláře Gaia František Zapletal. „Proto se jim snažíme vysvětlit tržní ceny bytů. Když po delší době klient zjistí, že jeho cena je opravdu nadsazená, většinou si prodej rozmyslí,“ sdělil Zapletal.

Na stále vysoké ceny si stěžuje například Jiří Orel z Tučap na Vyškovsku. „Člověk s dvanáctitisícovým platem nemůže měsíčně platit šest tisíc hypotéku a ještě inkaso,“ řekl Orel. Vyškovsko je přitom podle realitních makléřů jedním z bývalých jihomoravských okresů, kde jsou ceny bytů nejnižší. Společně s Hodonínskem a Znojemskem.

Nejdražší Brno

Opačná situace je v Brně a jeho okolí. „Tam jsou ceny nejvyšší. Navíc asi v nejbližší době nebudou klesat. Čekáme, že spíš zůstanou stále na stejné úrovni,“ dodala jednatelka Institutu regionálních informací Kadlecová.

Podle developera Jana Koubíka je o nové byty zájem. Záleží, co kdo nabízí. Říká:

Hlavní je cena, ekologie a atmosféra

Jižní Morava - Jedním z důvodů, proč ceny starších bytů klesají, je stále větší počet novostaveb. Podle Institutu regionálních informací jich je víc, než je potřeba. Developeři s tím nesouhlasí. „Byty jen nesmí být příliš drahé,“ tvrdí Jan Koubík z firmy Bemett, která staví byty v brněnské Slatině.

Je na jižní Moravě ještě prostor pro stavbu nových bytů?
Bezesporu ano. Developerské společnosti ale musí přijít s něčím, čeho je na trhu nedostatek. Týká se to třeba tří konceptů nového bydlení, o které je v současnosti největší zájem. Prvním je exkluzivní místo, které má atmosféru, výhled, dobrou adresu a hlavně je tam omezený počet bytů. Druhá alternativa je takzvané zelené bydlení. Jsou to nízkoenergetické domy nebo byty, ve kterých jejich obyvatelé ušetří na provozu a vytápění. Poslední cestou je nabídnout nejlevnější startovací bydlení na jižní Moravě.

Ve kterých částech kraje je největší prostor pro výstavbu?
Jednoznačně v Brně a v jeho nejbližším okolí.

Preferují zájemci o bydlení spíš město, nebo vesnici?
Důležitá je dobrá dopravní dostupnost, služby a občanská vybavenost v okolí. Právě proto dávají lidé přednost městským částem Brna před obcemi na jeho okraji.

Po jak velkých bytech je největší poptávka?
V Brně je největší zájem o 1+kk, které stojí okolo jednoho milionu korun. Lidé hodně chtějí také 3+kk v cenách do 2,3 milionu. Zlatou střední cestou jsou byty 2+kk. Jejich prodejní cena ale nesmí přesáhnout 1,9 milionu.

Kolik stojí byty starší než deset let na jižní Moravě?
Kolik stojí byty starší než deset let na jižní Moravě (pro zvětšení klikněte) Infografika: DENÍK/Markéta Evjáková

Nájemní bydlení je stále oblíbenější

Jižní Morava - Zatímco ceny starších bytů stagnují, či dokonce klesají, tržní nájemné se mírně zvyšuje. Roste totiž zájem o nájemní bydlení. Přestože lidé budou podle analytiků tento druh ubytování vyhledávat stále častěji i v příštích měsících, nájemné dramaticky stoupat nemá.

„Záleží ale na tom, jak se budou vyvíjet sociální příspěvky na nájem,“ poznamenal Jiří Šimara z analytické společnosti Cyrrus.

V Brně se na výši nájemného výrazněji nepodepíše ani ukončení jeho regulace příští rok. „V atraktivních lokalitách to sice k růstu vést může, ale většiny bytů se to nedotkne. Díky vysoké konkurenci na trhu,“ vysvětlil Šimara.

Souhlasí s ním i jednatelka Institutu regionálních informací Milada Kadlecová. „Výrazné změny nečekáme proto, že deregulované nájemné se už v Brně výrazně přiblížilo k nájemnému tržnímu. A to se po-dle našich předpokladů výrazněji nezmění ani v dalších částech Jihomoravského kraje,“ tvrdí Kadlecová.

Podotkla, že lidé mají o nájmy zájem, protože jsou výhodné. „Na koupi bytu většinou musejí vzít úvěr či hypotéku. Znamená to nejen určité riziko, ale také to poutá lidi k nemovitosti a omezuje je v případném stěhování,“ řekla Kadlecová.

Obchodní ředitel realitní kanceláře Gaute Dušan Přikryl v poslední době zvýšený zájem o nájemní bydlení nezaznamenal. „Zatím jsme se s tím nesetkali. Obecně se ale dá říct, že zájem o pronájmy se objevuje v určitých vlnách a je docela stabilní,“ sdělil ředitel. Podle něj se průměrné nájemné za nevybavený dvoupokojový byt v Brně pohybuje kolem devíti tisíc korun měsíčně bez inkasa.