Podle ředitele jihomoravské pobočkové sítě České pošty Jaroslava Navrátila se pošta snaží nejdřív domluvit s místní radnicí. "Pokud obec neprojeví zájem o spolupráci, hledáme dalšího partnera," uvedl. Tím se na pěti místech jižní Moravy stala maloobchodní síť COOP, ve většině případů ale na partnerství kývla obec.

Příkladem jsou Lažánky na Brněnsku nedaleko Veverské Bítýšky. Podle starosty Lubomíra Katolického nejsou náklady vzniklé obci nijak závratné.

"To, že zůstaly zachovány služby především pro starší občany, lidé kvitují s velkým povděkem," uvedl Katolický.

Pošta má mít v cílovém stavu v roce 2025 asi 700 vlastních provozoven a zhruba 2500 pošt Partner, které považuje za plnohodnotnou alternativu pošty. Rozdíl spočívá v tom, že je provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou.

Pošta Partner poskytuje všechny základní služby, tedy příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby jako například on-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej stíracích losů a prodej tisku.

Sdružení místních samospráv projekt na jaře kritizovalo. Nemá podle něj vyvážené podmínky a některé obce na to doplácejí. Pošta tvrdí, že revidovaný projekt nabízí provozovatelům vyšší finanční motivaci, třeba v podobě bonusů za rozšíření hodin pro veřejnost. Výrazně se snížily sankce za nedodržení podmínek, například za jednotný design. Zástupci pošty dnes uvedli, že do obcí za provoz pošty směřují desetitisíce korun měsíčně, dál má partnerská pošta peníze za jednotlivé transakce, záleží tedy i na tom, kolik si udrží klientů.

Po republice funguje 239 partnerských pošt. Nejvíc se zapojily obce v Ústeckém kraji, kterých je 31. Naopak malý zájem je z Karlovarského kraje, kde je jich jen sedm. Zhruba polovinu celkového počtu partnerských pošt provozují obce, zbytek soukromníci. Kromě COOP jsou to další obchodní řetězce, ale i kavárny, hospody nebo květinářství.

Pošta zaměstnává přes 30.000 lidí, víc než 90 procent působí v provozu a obchodu. Podnik provozuje síť 3200 poboček. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun. Zisk zvýšila kompenzace od státu za poskytování tzv. univerzální služby, tedy základních služeb v celé ČR. Podle novely zákona o poštovních službách představuje její maximální výše za loňský rok 700 milionů korun. Výnosy České pošty za loňský rok vzrostly o téměř šest procent na 20,26 miliardy.