Senzor na obojku snímá životní funkce zvířete, jako je přežvykování, doba žraní a pohybová aktivita. „Dáváme je především telatům, která jsou nejnáchylnější. Už jen samotný převoz z chovu je pro ně stresující. Také teplé počasí může mít negativní vliv třeba na dýchací cesty,“ popsal Urbánek

Mladých býků má šedesát. S pomocí obojků také sleduje jejich vývoj a reakce na změnu potravy.

Obojky monitorující stav zvířat jsou běžné u krav. „U býků je zatím nikdo nezkoušel. Dávají nám také signály, zda se mají dobře. Pokud lépe rostou, snižuje se pak i cena produktů. U ovcí a prasat zase používáme obojky spojené s automatickými krmnými systémy. Před nažráním se zváží a podle toho dostanou porci,“ vysvětlil proděkan Agronomické fakulty Daniel Falta.

Urbánek vidí výhody především v tom, že je maso díky včasnému zachycení nemocí kvalitnější. „Pokud býci správně rostou, maso je křehčí,“ dodal.