K pěti stávajícím větrným elektrárnám přibydou zřejmě dvě až tři další. „Smlouva je první krok k realizaci, potřebovali jsme vědět, zdali budou Břežanští s rozšířením souhlasit a domluvit se s nimi na podmínkách. O tom, kolik stožárů tam postavíme rozhodneme během jednoho roku, možná dvou let“ potvrdila jednatelka společnosti Michaela Lužová.

Starostka Břežan Jana Surovcová nevidí v rozšiřování větrného parku problém. „Rozšíření jsme diskutovali s obyvateli. Před lety, když se tu měly stavět první větrníky, lidé hodně protestovali. Ale bylo to tím, že neměli dostatek informací. Dneska víme z vlastní zkušenosti, že s elektrárnami nejsou problémy. Nedělají hluk ani nezabíjí ptáky, jak se dřív tvrdilo,“ uvedla Surovcová.

Kůrovcová kalamita na Blanensku z ptačí perspektivy. Na snímku okolí obce Žďár.
Smrková apokalypsa na jihu Moravy: lesnící místo nich sázejí miliony listnáčů

K rozšíření větrného parku musí Břežanští schválit i souhlas se změnou v územním plánu. S provozovatelem vyjednali i vyšší příspěvek do obecního rozpočtu. Ze stávajících 106 tisíc korun na 400 tisíc. „Jednali jsme i o větší částce, ale ta je prý nereálná,“ podotkla Surovcová.

Peníze hodlá podle ní obec využít na zvelebení obce nebo do dětských hřišť. Kvůli zdlouhavým projektovým procesům se jich ale dočkají nejdřív za osm let. „Jsme na začátku, ve fázi záměru,“ potvrdila Lužová.

Další elektrárna je u Tulešic

Společnost W.E.B Větrné elektrárny má na jihu Moravy elektrárnu i u Bantic na Znojemsku. Kromě těchto celkem šesti stožárů je na území kraje jediná další větrná elektrárna, u Tulešic na Znojemsku.

„Myslím, že na jihu Moravy moc dalších větrníků nevyroste. Hlavní problém je, že je území hodně zastavěné a elektrárna musí dodržovat odstup od nejbližší obývané nemovitosti. Navíc je tady hodně přírodních parků a rezervací, letových koridorů a radarů. což výstavbu limituje,“ uvedla Lužová.

Děti čeká nová metoda odběru ze slin.
Novinka znojemské nemocnice: děti od čtyř let otestují šetrněji ze slin

Elektrárny u Břežan patnáct let po svém spuštění teprve zaplatí úvěr, které si provozovatel vzal na jejich stavbu. Potom na sebe začnou vydělávat. Jejich životnost je podle Lužové přibližně 25 let.

Větrný park u Břežan poblíž železnice z Hrušovan nad Jevišovkou vyrábí energii od roku 2005 pomocí pěti stožárů. Věže jsou vysoké 74 metrů, průměr rotoru je 52 metrů. Vyrobí energii pro zhruba 2,5 tisíce domácností. O tři roky mladší je jedna větrná elektrárna u Bantic na Znojemsku. Sto padesát metrů vysoký větrník vyrostl v roce 2009 také u Tulešic na Znojemsku. Všechny větrné elektrárny na jižní Moravě jsou právě na Znojemsku, tvoří je celkem sedm větřáků.