Osmnáctiletá studentka hotelnictví na Střední škole Brno Charbulova začala s degustací, hodnocením a servírováním vína už v prvním ročníku. „K someliérství mě přivedl můj učitel. Tehdy jsem se s vínem teprve seznamovala, stalo se však mým koníčkem,“ říká Iránková, která má za sebou několik soutěží.

Dívka zvítězila v kategorii Talent, určené lidem, kteří s profesí teprve začínají. „Součást hodnocení byl písemný test, kde jsme předvedli znalosti vína, nebo takzvaná slepá degustace, kdy soutěžící dostanou nepojmenované vzorky vín a musí vytvořit jejich podrobnou charakteristiku,“ vzpomíná studentka.

Voják Petr Štědrý by se mohl stát další členem zahraničí vojenské mise v Mali.
Nejsme žádní žoldáci, tvrdí voják

Someliérství podle studentky vyžaduje několik vlastností. „Důležité pro tento obor jsou trpělivost, učenlivost, vlídnost a také chuť se tomu věnovat,“ popisuje. Podle ní si spousta nadaných účastníků soutěže zaslouží pochvalu.

Po prvním kole hodnotitelé vybrali tři finalisty, kteří předvedli servis červeného vína. „Ve finále jsme také odpověděli na deset otázek a charakterizovali jsme vzorky červených vín,“ zmiňuje.

Po soutěži se pro mladou someliérku mnoho nezměnilo. „Výhra pro mě znamená spíš nakopnutí k další práci a ke vzdělávání. Obor stále roste a je třeba neustále sbírat nové informace,“ upozorňuje Iránková.

Cíl soutěže je podpora someliérského vzdělání a rozvoj profese v České republice.

MARTINA HYKŠOVÁ

Ilustrační fotografie.
Rodiče se bojí, že ze školky zmizí logopedie. Kvůli odchodu ředitelky