Hotel zavřel brány loni v červnu, důvodem je rozsáhlá rekonstrukce. „Brňané bezpochyby zaregistrovali, že za zdmi hotelu se dějí už skoro půl roku bourací práce. Nicméně není vidět, že většinu energie investujeme do dokončení projektu kompletní rekonstrukce, do zabezpečení zdrojů. Na rekonstrukci jsme nebyli připraveni a po cestě nás čeká ještě mnoho překážek, navzdory tomu stále směřujeme k otevření v roce 2023," uvedl Daněk.

Porota vybrala čtyři finalisty soutěže o návrh nového hlavního nádraží v Brně.
Nové nádraží v Brně: mají finalisty. Snad už naposledy, věří městský architekt

Podle něj situaci komplikuje třeba to, že poslední rekonstrukce v osmdesátých letech minulého století byla necitlivá. Nynější opravy proto budou náročné.

Hotel, který se objevil i ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag po otevření nabídne lidem mimořádnou novinku, o které již Brněnský deník Rovnost informoval. Lidé se z něj podívají podzemí. „Hluboko pod pozemkem hotelu je ukrytá bašta vystavěná ve druhé polovině patnáctého století. A rekonstrukce hotelu je na dlouho asi jediná příležitost, jak tuto zajímavost lidem otevřít, zpřístupnit ze suterénních prostor hotelu," řekl Daněk. Již dříve pro Rovnost uvedl, že možnost zpřístupnění prostor nabídli zástupci hotelu městu s tím, že se o něj postarají na vlastní náklady.

Unikátní koniklecová louka na Kamenném vrchu v Brně.
Unikátní koniklecová louka v ohrožení: trpí pod náporem lidí, pomoci mají hlídky

Podzemí nabídne opravdový klenot. „Pod zahrádkou hotelu se nachází bývalá prašná věž,“ popsal prostor již dříve znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.