Práce jsou naplánovány na dva roky, provoz nemocnice podle jejího vedení omezí jen částečně. „Chceme, aby se to pacientů i zdravotnického personálu dotklo co nejméně. Zvenku budovy postavíme výtah, aby se dovnitř dostali jinou cestou. Horší to bude s parkováním a hlukem,“ uvedl náměstek pro léčebně preventivní péči ústavu Igor Kiss.

Největší změny čekají vnitřek budovy. Kromě kompletní rekonstrukce plánuje vedení ústavu zprovoznit dva operační sály, které byly několik let z hygienických důvodů zavřené. Další novinkou bude zastřešené spojení se sousedním Masarykovým pavilonem.

Zvenku se bývalá Bakešova nemocnice příliš nezmění. „Budově zachováme i po rekonstrukci historický ráz,“ uvedl ředitel ústavu Jan Žaloudík.

Zakázku vyhrály dvě firmy, které se pro ten účel spojily pod názvem Společnost pro Bakešův pavilon. „Stavbu jsme rozdělili do čtyř etap. Po dokončení každé z nich bude kolaudace, aby se obnovené části hned zapojily do chodu ústavu,“ uvedl za stavbaře Martin Řehůřek.

ZUZANA VRBECKÁ