Jedním z jihomoravských nováčků je například Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, které si v kraji zvolilo za lídra jednatřicetiletého Petra Adama. „Uznávám, může se to zdát jako nízký věk pro vstup do vysoké politiky, ale na druhou stranu je možná na čase, aby se objevil někdo s čerstvým a mladým pohledem," komentoval mladý muž, který je synem naopak velmi zkušeného Vojtěcha Adama, lídra komunistů.

Naopak chybět bude tentokrát bývalá vládní strana Věci veřejné. „Několik našich členů kandiduje za Úsvit, ale na jihu Moravy nemáme nikoho. Já jsem také od nich dostal nabídku, ale nepřišlo mi fér jít do voleb za jinou stranu, než jsem členem. Teď si dáme rok pauzu a za rok jdeme opět do toho," komentoval předseda jihomoravských Věcí veřejných Otto Chaloupka.

Podle politologa Lubomíra Kopečka mají v letošních volbách malé strany daleko větší šanci proniknout do sněmovny. „V minulých volbách se dalo čekat, že k tradičním stranám přibude jedna nebo dvě další. Letos těch nových stran může být i tři nebo čtyři," poznamenal politolog.

Výsledek voleb si netroufá odhadovat, přesto upozornil na dominantní postavení sociální demokracie. „Poprvé od roku 1992 může být ve sněmovně jedna velká politická strana, která podle průzkumů získá kolem třiceti procent hlasů a pak dlouho nic. Znamená to větší roztříštěnost sněmovny a rýsuje se tu možnost na jednobarevnou menšinovou vládu ČSSD. Že by ostatní strany poskládaly vládu bez ní se nezdá jako pravděpodobné," dodal Kopeček.

Strany odevzdávaly kandidátní listiny na krajské úřady. Za devatenáct stran na jihu Moravy kandiduje zatím 562 lidí, ale toto číslo ještě poroste, protože strany mají čas na změny. „Na doplnění dalších jmen a změnu pořadí kandidátů mají čas do soboty. Krajský úřad listiny přezkoumá a vyzve strany k odstranění závad," uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

Maximální počet jmen na kandidátce je v Jihomoravském kraji čtyřiatřicet. Projevilo se, že volby jsou předčasné, protože devět stran odevzdalo své kandidátky až včera. Termín voleb je 25. a 26. října.