Náklady na představení Naše násilí a vaše násilí a Prokletí nesmí brněnské národní divadlo platit z krajské dotace. Jihomoravští zastupitelé ve čtvrtek schválili milionovou dotaci pro květnový festival Divadelní svět Brno kromě dvou her. Provokativní scéna, kde Ježíš znásilňuje muslimku, vyvolala u lidí řadu emocí a palčivou diskusi i mezi představiteli kraje.

Zastupitelé schválili návrh rady po víc než hodinové debatě. „Nic nezakazujeme. Není to cenzura, je to hospodaření s veřejnými prostředky,“ shrnul hejtman Bohumil Šimek.

Aktivisté ze skupiny Slušní lidé přerušili představení před scénou, kde Ježíš znásilňuje muslimku.
Hra s Ježíšem: protestující narušili představení, vyvedli je policisté

1 000 000
korun schválili krajští radní jako dotaci pro festival Divadelní svět Brno. S výjimkou představení Naše násilí a vaše násilí a Prokletí.

Proti zamítnutí podpory byl například židenický místostarosta Petr Kunc. „Hry jsou kontroverzní, ale nevymykají se. Jejich zákaz je velmi nebezpečný, stejně jako vytvářet komise, které posoudí, co je za hranicemi a co ne,“ upozornil politik, který hlasoval pro návrh zelených a Pirátů podpořit festival bez výjimek.

Naopak nedat festivalu ani korunou prosazovali lidovci nebo předseda jihomoravské Svobody a přímé demokracie Jan Hrnčíř. „Z veřejných peněz se takové slátaniny podporovat nemají,“ prohlásil Hrnčíř.

Proti uvedení hry Naše násilí a vaše násilí, v níž Ježíš znásilňuje arabskou ženu, protestovalo na brněnském Zelném trhu hned několik skupin lidí. Kromě křesťanů také pravicoví extremisté. Zasahovat musel antikonfliktní tým.
Protesty proti kontroverzní hře? Třeba start předvolební kampaně, říká politolog

Proti dotaci pro zmíněné hry byli také sociální demokraté. „Jsme pro návrh, ať už se to v některých z nás pere, nebo ne,“ řekl bývalý hejtman Michal Hašek.

Haškův spolustraník, radní Tomáš Soukal připomněl, že festival nebyl jen o kontroverzních hrách, ale o mnoha dalších. „Byly to také různé dílny a workshopy. Už nemůžeme vzít zpět hry, které lidé viděli. Neudělením dotace jejich paměť stejně nevymažeme,“ tvrdí.

Proti uvedení hry Naše násilí a vaše násilí, v níž Ježíš znásilňuje arabskou ženu, protestovalo na brněnském Zelném trhu hned několik skupin lidí. Kromě křesťanů také pravicoví extremisté. Zasahovat musel antikonfliktní tým.
Kontroverzní hra Naše násilí a vaše násilí spustila smršť trestních oznámení

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser rozhodnutí zastupitelů respektuje. „Jsem vděčný za jakoukoli podporu kraje. Kontroverzní inscenace režiséra Olivera Frljiče vyúčtujeme z grantu ministerstva kultury, které nám ústy ministra vyslovilo plnou podporu,“ sdělil.

Přeplněné popelnice. Ilustrační foto.
Kontejnery přetékají. Na sídlišti mají popeláři problém projet, hlásí strážníci