Za drahý audit, jehož zadání ani neschválila rada města, hrozí Břeclavi pokuta. Tvrdí to alespoň někteří bývalí představitelé města, jejíhož hospodaření na radnici si audit všímá. Někdejší radní Radek Buk si také stěžuje, že v auditu nejsou uvedena konkrétní jména odborníků hodnotících zakázky. Opozice navíc poukazuje na spojení auditora Jiřího Ficbauera s ČSSD.

„Je zřejmé, že rada města vzala pouze na vědomí záměr provedení ekonomického a právního auditu na vybrané zakázky ´zlodějů´ z minulého vedení města. Čili veškeré kroky, které město v tomto učinilo, nemají žádný právní základ ve vztahu k zákonu o obcích. Audit mohou hodit do koše, a to za tři sta šedesát tisíc korun z veřejných prostředků,“ má Buk jasno.

Navíc kritizuje i výši této sumy. „Když použiji rétoriku auditu a vydělím zaplacenou částku jedenácti auditovanými body, vyjde mi 32 727 korun za kus. Obsah textu v kategorii Umělecké fotografie Radka Buka je plných dvě a čtvrt strany A4, každá za osmdesát haléřů,“ srovnával muž, který byl hlavní tváří zrušené břeclavské ODS, jež v minulém volebním období vládla spolu s Pro Regionem.

Tajemník: Rada nic schvalovat nemusela

To, že rada města záměr zadat audit neschválila, tajemník Městského úřadu Břeclav Zdeněk Opálka potvrdil. „Rada to ale ani schvalovat nemusela. Vedení města postupovalo podle platné směrnice o zadávání zakázek malého rozsahu, podle které jsou zakázky do půl milionu korun v kompetenci statutárního zástupce, tedy starosty či místostarosty,“ řekl Opálka.

Zároveň ovšem přiznal, že audit vytýká Břeclavi nedostatky i ve směrnici ošetřující zakázky malého rozsahu. Město ji bude muset změnit. „K uložení pokuty přesto nevidím důvod. Radní o auditu věděli, byli členy hodnotící komise,“ připomněl Opálka. Pokutu by podle něj mohl udělit jen Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na základě nějakého podnětu.

To Buk zvažuje trestní oznámení. Kvůli poškození svého jména. „Já osobně vyvodím z dlouhodobých a opakovaných ataků vůči mně v rovině lidské, politické i umělecké patřičnou právní, případně trestněprávní odpovědnost,“ potvrdil člen Občanského fóra Břeclav.

Někdejšímu radnímu vadí například to, že kvalitu jeho velkoformátových fotografií i knihy Krajinou Lichtenštejnů, které městu prodala firma Arin, posuzuje v auditu bezejmenný odborník.

„Za hodnoceními v auditu jsou pochopitelně konkrétní jména a práce, které jsou uložené u auditora. On za ně ručí. Dává kulaté razítko, tudíž si vybírá i jednotlivé odborníky. Kdyby došlo ke sporům, půjde on s kůží na trh,“ reagoval místostarosta města Jaroslav Parolek (ČSSD).

Poradce Sobotky

Opozici se rovněž nelíbí, že vybraný auditor Jiří Ficbauer byl dříve na ministerstvu financí poradcem současného předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Právě sociální demokraté jsou totiž v současné koalici na břeclavské radnici nejsilnější stranou.

„Postup po stranické linii vylučuji, tuto informaci jsem se dozvěděl až dodatečně. Ale přece jestli je někdo viceprezidentem Komory auditorů České republiky a členem prezídia Rady pro veřejný dohled nad auditem, tak to určitě není výsledek toho, že s někým kamarádí. Navíc v komisi měl každý z pěti politických uskupení svého zástupce, nevybíral jsem to já,“ bránil se Parolek.

Bývalý radní Buk zpochybňuje i závěr auditu, že by se kniha Krajinou Lichtenštejnů dala pořídit o sto dvacet tisíc korun levněji. „Vytisknout možná, ale uniká jim, že to musel někdo vytvořit, že na tom někdo musel strávit čas a práci. To je nezajímá, tvůrčí činnost k tomu jaksi nepatří,“ láteřil Buk, který dokonce zvažuje, že si z úřadu a muzea odnese své fotky, které městu věnoval.

„Ve fotografiích i knihách je vždycky zahrnuta i činnost toho, kdo na tom pracoval,“ odmítl také tuto kritiku první místostarosta měs­ta.

V závěru letošního března zveřejněný audit hospodaření bývalého vedení Břeclavi odhalil jedenáct předražených zakázek. Některé i více než o šest set procent. Město za ně mělo zbytečně „vyhodit z okna“ přes padesát milionů korun.

Co stálo příliš?

- sbírka básní bývalého starosty Piškuly, zhotovení miniatur Lednicko-valtického areálu, pavilonu pro jejich umístění, označení jednotlivých miniatur a označení pavilonu, nákup knih o životě Cyrila Urbana, nákup pětadvaceti fotografií bývalého radního Radka Buka, nákup knihy Krajinou Lichtenštejnů, označení městských částí, obnovu zámku, zhotovení takzvaných rollboardů a výrobu plaket se symbolem moravské orlice