Poprvé se Šperka vydal stopem loni do Norska. „Tento typ cestování jsem si naprosto zamiloval. A začal jsem hledat novou a větší výzvu. Hned mě napadlo právě Mongolsko. Je to úplně odlišná země. Dalším důležitým faktorem je i cesta přes Rusko, do kterého jsem se chtěl také vždycky podívat," vypráví Šperka.

Na výpravu má pětapadesát dní. „Na poslední den v srpnu máme připravenou letenku zpátky do Vídně. Harmonogram cesty určený nemáme, chceme se rozhodovat maximálně jeden den dopředu," říká člen vyškovského Skautu.

V Rusku stráví měsíc a v Mongolsku přibližně tři týdny. Cílem cesty je zmapovat dva české projekty, které jsou rozvojového charakteru. „Máme domluvenou návštěvu elektrárny v mongolském hlavním městě Ulánbátaru, kde pracují Češi, a jako kontrast k tomu je projekt obnovování mongolských dřevin také s českou účastí," popisuje Vyškovan.

Cesta odstartovala jeho nový program s názvem Za Hranici Komfortu. „Smyslem není vytvoření cestovatelského blogu, takových je už hodně. Chci ukázat, co je pro mě v životě důležité: nechci stagnovat a je potřeba stále před sebe pokládat nové výzvy," vysvětluje Šperka.

Výprava stopem do Mongolska je tak pouze začátek. „Je to právě o tom překračování svojí osobní zóny pohodlí a vystoupení ze zajetých vzorců. Nezáleží na tom, jestli vezmu batoh a pojedu stopem do Ulánbátaru, nebo ve městě koupím jídlo bezdomovci," dodává.

Další myšlenka projektu Za Hranici Komfortu je podle něj podpora lidí, kteří si před sebe postaví výzvu a budou se ji snažit pokořit. „Například příští rok chce můj kamarád objet Island na kolečkových lyžích. Nemá za sebou nic podobného, takže sehnat nějakého sponzora by pro něj bylo obtížné. Když ale sponzoři uvidí, že je součástí právě našeho projektu, bude jim jasné, že z cesty vzejdou kvalitní výstupy a získat peníze pro něj bude jednodušší," je přesvědčený skaut.